Uitroeiingscrisis: zijn de neushoorns van Afrika te redden?

maandag 25 november 2019
Toelichting
Dit evenement is gratis en toegankelijker voor studenten, staff, alumni en externe relaties van de Universiteit Leiden.
Anna van Buerenplein
Anna van Buerenplein 301
2595 DG The Hague
Auditorium, LUC The Hague

In Zuid-Afrika leven meer dan driekwart van de neushoorns ter wereld. In de afgelopen vijf jaar zijn alleen al in Zuid-Afrika 5.279 neushoorns gedood om hun horens. Dit komt overeen met een snelheid van één neushoorn elke 8 uur. Natuurbeschermers zijn het er over het algemeen over eens dat de wilde populaties van witte en zwarte neushoorns het "omslagpunt" hebben overtroffen en nu in verval zijn.

De vraag naar neushoornhoorns komt uit Vietnam en China, waar het in de geneeskunde wordt gebruikt als een middel tegen koorts, als detox-middel, in hoogwaardige sieraden en plengoffers, en als geschenk. Hoorns worden daarbij beschouwd als een teken van rijkdom en macht. Dit heeft geleid tot een onverzadigbare vraag naar neushoornhoorns waar geen einde aan lijkt te komen.

Professor Mike Slattery

In 2014 richtte Dr. Mike Slattery, directeur van het Institute for Environmental Studies aan TCU, het TCU Rhino Initiative op. Slattery, zelf een inwoner van Zuid-Afrika, voelde zich gedwongen om iets te doen in reactie op de crisis en werkte samen met Dr. William Fowlds, wereldberoemde dierenarts en neushoornbeschermer in het Amakhala Game Reserve in de Oost-Kaap van Zuid-Afrika.

Voor meer achtergrondinformatie kun je terecht op de Engelstalige eventpagina.