Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Leids Historisch Dispuut Merlijn

Jacob van Lennep en de hang naar historie

Datum
woensdag 6 november 2019
Tijd
Serie
Leids Historisch Dispuut Merlijn
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
147

Als er een schrijver in de negentiende eeuw in Nederland is die op alle mogelijke manieren zich inzette voor de waardering van de geschiedenis, dan is het wel Jacob van Lennep. Hij was actief als het ging om behoud van monumentale gebouwen. Hij zette zich in voor de oprichting van standbeelden. Hij werkte mee aan plannen voor de bouw van een nieuw Rijksmuseum. Maar bovenal bestookte hij lezers met publicaties.

Zijn historische dichtverhalen zijn de eerste in de geest van Walter Scott. Met zijn historische romans trok hij een breed publiek, dat niet genoeg kon krijgen van het avontuurlijke, emotionele en humoristische in zijn verhalen uit de middeleeuwen of de zeventiende eeuw. Ook de achttiende eeuw maakte hij tot onderwerp van een roman: Ferdinand Huyck, zijn meest bekende boek. Daarnaast gaf hij historische studies uit. De Voornaamste geschiedenissen van Noord-Nederland omvat maar liefst 3000 pagina’s en loopt van de prehistorie (voor zover toen bekend) tot 1850.

Toen hij ook een spottend boekje uitgaf over de vaderlandse geschiedenis barstte er een ongekende furie tegen hem los. Die sloeg weer om in bewondering toen hij de eerste complete Vondel-editie uitgaf, zorgde voor een Vondelstandbeeld en een grootschalige Vondelherdenking op touw zette.

Over de spreker

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Haar boek Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit werd genomineerd voor de Nederlandse Biografieprijs 2018.

Lezing bijwonen?

De lezing is toegankelijk voor iedereen en men hoeft zich niet aan te melden. De toegang is gratis.

Verder op het programma

Leids Historisch Dispuut Merlijn

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.