Universiteit Leiden

nl en

Lezing

In de voetsporen van Weimar – Carl Schmitts kritiek op de liberale democratie

Datum
maandag 2 december 2019
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A0.28

Op maandag 2 december 2019 zal de derde lezing van de Verdiepingscursus Rechtstheorie georganiseerd door studievereniging DIQIT plaatsvinden. Tijdens deze lezing zal mr. drs. Raisa Blommestijn de tekst ‘Die geistesgeschichtliche Lage des heutigen Parlamentarismus’ (1923, tweede versie 1926) van Carl Schmitt (1888-1985) met ons bespreken. In voornoemd werk formuleert Schmitt een krachtige kritiek op de liberale democratie. Aangezien het gedachtegoed van Schmitt ook nauw verbonden is met de historische context, zal daar ook nader op ingegaan worden.

Over de spreker

Raisa Blommestijn (1994) studeerde Rechtsgeleerdheid en Filosofie (beide cum laude) aan de Universiteit Leiden. Sinds september 2016 is zij verbonden aan het Instituut voor Metajuridica (afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap). Zij was hier eerst werkzaam als junior docent en student-assistent en werkt sinds januari 2018 als docent-onderzoeker.

Onder supervisie van prof. dr. A. Ellian werkt Raisa aan een proefschrift over de constitutionele theorie en geschiedenis van de Duitse Weimarrepubliek (1918-1933). In dit proefschrift staan het ontstaan van de Weimarrepubliek en de Weimarconstitutie alsmede de (rechts)filosofische debatten die gedurende het bestaan van de Weimarrepubliek over de democratische staatsvorm werden gevoerd centraal.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.