Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Gravures van Lucas van Leyden

Datum
woensdag 20 november 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Al vroeg wordt Lucas van Leyden in heel Europa gezien als wonderkind vanwege zijn sublieme etsen en tekeningen. Eén van de beroemdste en meest opvallende kunstwerken is het enorme altaarstuk van het Laatste Oordeel (uit de collectie van Museum De Lakenhal), geschilderd in ca. 1526-27 als memorietafel voor Claes Dircsz. van Swieten, een vermogende houthandelaar en schepen van Leiden die in 1525 was overleden.
Als tekenaar, graficus en schilder was hij een belangrijke inspiratiebron voor vele generaties schilders, waaronder Rembrandt van Rijn. Jaren stroopte Rembrandt veilingen af om kunst te kopen, waaronder soms dure prenten van de door hem bewonderde Lucas van Leyden. Pancras Hogendoorn is in Rembrandts voetsporen getreden en zal vanavond vertellen over zijn interesse in de gravures van Lucas van Leyden.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.