Lezing | Studium Generale

Kijkhuis
Vrouwenkerksteeg 10
2312 WS Leiden

Filmvertoning n.a.v. de val van de Muur

(USA, 2003, 121', Nederlandse ondertiteling)

Wanneer een Oost-Duitse moeder na acht maanden ontwaakt uit een coma, moet haar zoon de schijn ophouden dat de Berlijnse Muur nooit gevallen is.
Kort voor het vallen van de Berlijnse Muur belandt Christiane Kerner, een trotse burger van de DDR, in een coma. Zodoende mist ze de complete omslag van communistisch regime naar de kapitalistische, vrije wereld. Als ze door een wonder na acht maanden toch haar ogen weer opent, wacht haar een compleet nieuw vaderland. De dokters waarschuwen haar 21-jarige zoon Alex dat zij niets mag merken van alle veranderingen, want haar hart is zo verzwakt dat de opwinding haar zeker fataal zal worden. En zo moet Alex de DDR binnen de muren van hun Berlijnse appartement doen herrijzen. Wat begint als een leugentje om bestwil, loopt steeds verder uit de hand.

Met een inleiding door Dorine Schellens, docent bij het LUCAS, Universiteit Leiden. Ze doet onderzoek naar hedendaagse Duitse en Russische cultuurgeschiedenis.

Goodbye Lenin (2003) van regisseur Wolfgang Becker is één van de meest populaire Duitse films aller tijden. De grote bekendheid van de film maakt dat deze deel is geworden van de collectieve herinnering aan de Duitse deling. Dertig jaar na de val van de muur kijken we in de inleiding voor de filmvertoning naar de betekenis van Goodbye Lenin in de context van dit debat. Met verwijzingen naar andere bekende films over de DDR, zoals Sonnenallee (1999) en Der Zimmerspringbrunnen (2001), zal worden stilgestaan bij de rol die populaire cultuur speelt in de verwerking van de geschiedenis van de Duitse deling.