Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Connecting Social Sciences

Datum
vrijdag 22 november 2019
Tijd
Locatie
Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Zaal
Centrale Hal

Programmaposter & overzicht zalen

In één oogopslag het programma met alle zalen vindt u in deze programmaposter.

De voertaal van dit festival is Engels.

FSW brengt haar studenten, medewerkers en alumni bij elkaar voor het wetenschapsfestival Connecting Social Sciences. De focus ligt op uitwisseling tussen wetenschap en praktijk. Met een programma vol interactie en inspiratie blikken we vooruit naar de toekomst van de sociale wetenschappen samen met professionals, wetenschappers en de aanstormende generatie.
 

Netwerklunch en wetenschapspanel met Jet Bussemaker

De middag begint met een netwerklunch, gevolgd door de inleiding van Jet Bussemaker, voormalig Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en nu Leids Hoogleraar Beleid, Wetenschap en Maatschappelijke Impact. Zij leidt ook de discussie van een 5-koppig wetenschapspanel over wetenschap en beleid vs. contact en impact. Hoe weet de wetenschap wat werkt op straat, bij bedrijven en in de praktijk? Hoe blijven we in contact? En hoe staan sociale wetenschappers sterk in een samenleving waar de regering inzet op bèta-onderzoek?

Wetenschapsfestival

Daarna kunt u kiezen uit korte lezingen van verschillende wetenschappers en alumni. Of u gaat naar een consultancy battle, zakelijk speeddaten met studenten, de living library of de pitch contest. Ook kunt u kijken naar korte video’s in de bioscoopzaal, de tentoonstelling FSW Memories bezoeken of naar de informatiemarkt gaan, waar u uw LinkedIn-foto laat maken of uw cv laat checken. Tot slot kunt u bij de borrel uw ervaringen van de dag uitwisselen met andere deelnemers en de studieverenigingen.

Programma Connecting Social Sciences

Tijdens deze vegetarische netwerklunch kunt u alvast in contact komen met de andere deelnemers. Vergeet u niet in het aanmeldformulier op te geven voor de lunch.

Prof. dr. Paul Wouters is Professor in Scientometrie en Decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. 

Jet Bussemaker is hoogleraar Beleid, wetenschap en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg aan de Universiteit Leiden. Dit is een gecombineerde leerstoel van het LUMC en de Faculteit Governance and Global Affairs/Leiden University College. Zij werkt in Leiden en op de Haagse campus. Bussemaker was Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap in het kabinet Rutte II (2012-2017). Ze zal de middag inleiden met haar visie op wetenschapsbeleid, impact en de uitwisseling tussen wetenschap en praktijk.

Onder leiding van discussieleider Jet Bussemaker gaan 5 wetenschappers - van elk instituut één - met elkaar in discussie over wetenschap en beleid vs. contact en impact. Hoe weet de wetenschap wat werkt op straat, bij bedrijven en in de praktijk? Hoe blijven we in contact? En hoe staan sociale wetenschappers sterk in een samenleving waar de regering inzet op bèta-onderzoek?

Het panel bestaat uit:

  • Lenneke Alink, Wetenschappelijk directeur Instituut Pedagogische Wetenschappen, Hoogleraar Forensische Gezinspedagogiek
  • Thed van Leeuwen, Senior onderzoeker Centrum voor Wetenschap en Technologie Studies (CWTS)
  • Karolina Pomorska, Universitair hoofddocent Politieke Wetenschap 
  • Annemarie Samuels, Universitair docent Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie
  • Zsuzsika Sjoerds, Universitair docent Cognitieve Psychologie

Tijdens het wetenschapsfestival zijn er 3 rondes van een uur, waar u verschillende activiteiten kunt bezoeken. Wilt u zeker zijn van een plek in de activiteit van uw voorkeur, dan kunt u zich het beste zo snel mogelijk registreren voor het event en uw voorkeur aangeven in het formulier.

Daarnaast kunt u over de informatiemarkt struinen waar de studieverenigingen staan, de Career Service u  advies geeft over uw CV en LinkedIn-profiel, de fotograaf uw LinkedIn-foto maakt en informatie is te vinden over het het LUBEC en het Universiteit Leiden Mentornetwerk. Ook is er de FSW Memories tentoonstelling op de 1e verdieping, waar u mee kunt stemmen voor de publieksprijs, en een aparte bioscoopzaal, waar u even onderuit kunt zakken en korte videos kunt bekijken van onderzoekers, studenten en zelfs het verleden.

14:00 Willem van der Does (NL)

– Hoogleraar Klinische Psychologie

Over de popularisering van wetenschap 
Willem van der Does zal op geheel eigen wijze aan de hand van cartoons van Peter van Straaten het continuüm van normale persoonlijkheidskenmerken naar eigenaardige persoonlijkheden tot persoonlijkheidspathologie bespreken. Ook zal hij ingaan op de voors en tegens van het populariseren van een psychiatrische nosologie en op de gevaren van het diagnosticeren op afstand.

 

14:00 Jeroen van Dommelen (EN)

– Alumnus Politieke Wetenschap, Woordvoerder Ministerie van Buitenlandse Zaken 

True Journalism = Hollywood + facts

These days journalists, influencers and communication agencies all identify ‘storytelling’ as the latest tool for effective communication. In reality, it’s not new at all. Storytelling is simply the only way to get facts across. During my studies at Leiden University, I was lucky enough to pick up a fact or two. And great professors provided me with valuable insights to evaluate those facts. It took me a bit longer to learn how to be successful in communicating those facts. Storytelling asks for another skill set. If you are in a position to pick and choose, my advice would always be to choose facts over skills. Pick an education that focuses on facts and insights, rather than skills. Come to Jeroen’s talk to get the storytelling part.

14:00 Thed van Leeuwen (EN)

- Senior onderzoeker en bibliometrisch consultant

Open Science: Openness as the standard
Science is in motion, with openness, transparency and 'sharing' being the main characteristics. At the CWTS we study this process, as critical social scientists, looking at both the positive and negative effects of this transition.

 

 

14:00 Consultancy battle

In groepjes leggen studenten hun maatschappelijke casus voor. Alumni, medewerkers en studenten helpen hen hun pitch voor te bereiden door middel van kritische vragen en het samen zoeken naar oplossingen.

15:00  Beryl Göbel  (EN)

– Alumna Psychologie, register mediator

‘Conflict Resolution'

Beryl Göbel is a a licensed mediator and runs a one-woman’s mediation & (conflict) coaching consultancy, called 'Bij Beryl'. This brief workshop will explore underlying mechanisms of conflict and hand you some tools in how to possibly resolve them.

15:00  Kimberly Kuiper (NL)

- Promovendus Pedagogische Wetenschappen en klinisch neuropsycholoog in opleiding

De meest voorkomende genetische aandoening waarvan je nog nooit hebt gehoord

Ongeveer één op de 600 kinderen wordt geboren met een extra X- of Y-chromosoom. Echter, grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. Kimberly Kuiper vertelt over de impact van een extra X’tje of Y’tje en hoe state-of-the-art onderzoek van de Universiteit Leiden bijdraagt aan betere zorg voor kinderen die opgroeien met deze genetische variatie. Zij maakt hierbij gebruik van haar eigen ervaringen binnen het TRIXY-onderzoek, de huidige stand van zaken in de wetenschap en de klinische praktijk.

15:00  Manja Bomhoff (EN)

– Alumna Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, beleidsantropoloog, mede-initiator ‘Leren van Klachten’ en eigenaar van het Inzichtenlab.

Connecting people and policy through research

What difference does public policy make? How does it affect the lives of citizens, patients or employees? Policy anthropologist Manja Bomhoff sees research as a powerful tool: to reflect on assumptions behind laws and rules, to connect practice with policy and to take people and their interests serious.
 

15:00  Pitch Contest

Studenten pitchen hun oplossingen voor maatschappelijke casussen, het publiek bepaalt wie er met de felbegeerde pitchbokaal naar huis mag.

16:00  Suzanne Naafs (EN)

- Docent Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

Ethnographies of education and aspiration: perspectives from Indonesia

In Indonesia and elsewhere in Southeast Asia, young people are growing up amidst rapidly changing expectations and realities about education and employment. Due to recent higher education expansion, more young people than ever are able to continue their schooling until high school and university level. For many youth, getting a higher education degree is central to the kinds of futures they imagine for themselves. Suzanne Naafs will talk about her research on young people’s experiences with changing landscapes for education and employment in Java, Indonesia. How have anthropologists studied young people’s changing education aspirations and experiences? And how do anthropological research findings connect with policy and practice in this field? 

16:00  Manon Willems (NL)

- alumna Onderwijswetenschappen, Docent Engels op het Da Vinci College te Leiden.

Over de grenzen heen! 

Hoe raakt een Belgische studente verzeild in Spanje en Nederland? Door grenzen te verleggen, uit je comfortzone te treden en je bewust te zijn van de keuzes die je maakt, kun je meer bereiken dan je eerst voor ogen had. Ontwikkel je eigen, unieke carrièrepad door over jouw grenzen heen te gaan. Leer jezelf tijdens deze presentatie de vragen te stellen die je helpen om jouw mogelijke carrièrepaden te verkennen, en zet de eerste stap richting een unieke en betekenisvolle loopbaan.

16:00  Roos van der Haer (EN)

- Universitair docent Internationale Relaties aan het Instituut Politieke Wetenschap

Child Soldiering 

Violence and armed conflict are common occurrences in the lives of many children. Increasingly, they have been recruited by governments and rebel groups to work as soldiers. Recruiting child soldiers has serious consequences for both the children involved and for the entire society. This talk reflects on what academics and policy makers know (and what not) about child soldiering.

16:00 Mentornetwerk live: alumni – studenten speeddate

Update! Inmiddels hebben 20 mentoren en evenveel studenten zich voor het Mentornetwerk live opgegeven. Het zit dus al behoorlijk vol. Van de mentoren die dit willen, delen we voor aanvang van de speeddate al hun datingprofielen. Dit is jouw kans om alvast te kijken wie jouw match is qua rollen, ervaringen en expertise. En uiteraard helpen we je een handje door wat vragen op te stellen, waarmee je op zeker aan het eind van de huiswaarts keert met inspiratie en nieuwe levenslessen! 

En of je nu een Alumni bent in een midcarriere crisis, een FSW collega met vragen of een geinteresseerde student? Hulp van de mentoren is bedoeld voor iedereen! 

Gezamenlijk sluiten we de dag af met een gezellige borrel en de bekendmaking van de winnaars van de Facultaire fotowedstrijd FSW Memories. Wie gaan er naar huis met de 3e, 2e en 1e juryprijzen en wie stemt u vandaag tot publiekswinnaar?  

 

Meld u nu aan!

Wij zien uw aanmelding graag uiterlijk 14 november 2019 tegemoet. U kunt in het online formulier aangeven naar welke activiteiten uw voorkeur uitgaat. Om zeker te zijn dat u bij de activiteit van uw keuze kunt zijn, raden wij u aan zich spoedig aan te melden!

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via alumni@fsw.leidenuniv.nl.

 

Meldt u als geïnteresseerd/komend aan op de FSW Facebookpagina, dan krijgt u automatische updates wanneer we op deze pagina onze sprekers verder uitlichten.

Facebook FSW
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.