Expositie: Silencio por favor / Stilte alstublieft

maandag 11 november 2019 - donderdag 30 april 2020
P.J. Vethgebouw

Bibliotheek in de Studylounge, begane grond

Silencio por favor / Stilte alstublieft

Van november tot en met april is de tentoonstelling Silencio por favor / Stilte alstublieft te zien. Fotograaf Zoë van de Kerkhof (alumna) en beeldend kunstenaar Emma van Noort exposeren werk speciaal gemaakt en geselecteerd voor deze unieke locatie. De tentoonstelling is ontstaan vanuit Liquid Society en in samenwerking met Academy of Creative and Performing Arts (ACPA), Universiteit Leiden.

De stilte is soms ver te zoeken in de hectiek van ons bestaan. Daarom wordt er in deze expositie een kleine ode aan de stilte gebracht. Beide kunstenaars benaderen dit thema vanuit verschillende kunstdisciplines en ontmoeten elkaar in hun conceptuele uitgangspunten.

Zoë van de Kerkhof presenteert ‘Silencio por Favor’; Is er stilte waar te nemen in drukke wereldsteden? Zijn er rustmomenten in overvolle straten? In deze serie zal de stilte en de eenzaamheid van de stad te vinden zijn.
Emma van Noort toont een installatie met verstilde serene beelden en schilderijen. De werken zijn geïnspireerd op het gebouw en op maat gemaakt voor de vitrinekasten in de bibliotheek.

Zoë van de Kerkhof
Van Kathmandu naar Madrid, van Jakarta naar Berlijn. Mijn camera laat mij de wereld zien. Ik volg hem door de straten, door de steden en door de natuur. Op zoek naar verhalen. Het zijn niet verhalen die uit de Lonely Planet komen en niet de bekende stadsgezichten die een centrale rol spelen in mijn werk. Ik fotografeer juist de mensen en de plekken die ons misschien niet zo snel zullen opvallen.
Onlangs zei iemand “Jij fotografeert niet wat wij allemaal zien. Jij fotografeert achter de schermen. Jij kijkt achter het verhaal”. Ik vond dat een groot compliment want daar zit ook precies mijn nieuwsgierigheid als fotograaf.
In 2015 won Zoë van de Kerkhof de NRC foto jaarprijs met haar foto ‘Mijn Dansende Mam’. Voor de albums van de Vlaamse band Assunta & The Light Orchestra en het internationale collectief Folk Road Show verzorgde Zoë het artwork. En net als in haar vorige exposities (o.a ‘This is how we Roll” en “ De stilte is N_ergens) is ook in deze expo haar achtergrond als cultureel antropologe duidelijk terug te zien.

Emma van Noort
Emma van Noort maakt installaties die een dialoog vormen tussen ruimte, het werk zelf en de toeschouwer. Door vervreemding van het alledaagse creëert ze op subtiele manier een nieuwe omgeving. Met mijn werk wil ik een moment van rust en stilte creëren om ruimte te maken voor gedachten. Ik zoek mijn inspiratie opzettelijk dichtbij, omdat ik mensen bewust wil maken van wat er te ontdekken is in onze directe omgeving. Dit is de reden dat mijn werk doorgaans locatiegebonden is. Door verstilde beelden te maken naar aanleiding van wat ik om mij heen zie, wil ik een tegengeluid geven aan de drukke wereld om ons heen. Mijn werken zijn daarmee een stil protest tegen het gejaagde van alledag.
Na de afronding van de Koninklijke kunstacademie in Den Haag (KABK) heeft Emma zich vooral gericht op de Leidse kunstscene. In de afgelopen jaren is ze betrokken geweest bij verschillende kunstprojecten zoals ‘Ark of Art’, ‘KLICK Oxford Leiden’, ‘Liquid Society’ en stichting ‘Peen en Ui’. Ze is tweemaal genomineerd voor de Hermine van Bers beeldende kunstprijs die ze in 2016 heeft gewonnen.

De expo is vrij te bezoeken op werkdagen van november tot en met april. Het is in een openbare ruimte in de bibliotheek, dus…... Silencio por favor / Stilte alstublieft.