Eerste LUCAS-Lezing

Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Tempelzaal

Op donderdag 28 november 2019 vindt de eerste LUCAS-lezing plaats, waarin een onderzoeker uit het onderzoeksinstituut LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) voor een breder publiek over zijn of haar vakgebied zal spreken. De eerste LUCAS-lezing wordt gehouden door prof. dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde en Spinoza-laureaat, en wordt georganiseerd samen met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De titel luidt:

De trauma’s van Achilles

‘Teksten’ uit de klassieke literatuur, maar ook uit de moderne wetenschap doen drie dingen tegelijk: zij bieden een inkijkje in een gedachtewereld, ze bieden een bepaalde weergave (representatie) van die wereld, én ze helpen hem ook mede vorm geven. Maar wat gebeurt er als we aan de hand van literaire teksten uitspraken willen doen over de (sociale) psychologie van de antieke wereld en als we daarbij moderne categorieën en bijvoorbeeld (medische) diagnoses willen gebruiken?

Kunnen we Achilles alleen begrijpen in termen van geschonden eer, had hij ‘gewoon een kort lontje’, of helpen theorieën over posttraumatisch stress syndroom ons om de Ilias te lezen? Hoe dan? Is één van de stukken van Sophocles een anticipatie van Stanley Milgrams infame experimenten over gehoorzaamheid aan autoriteit?

In deze lezing wordt niet alleen het bestaan van antieke oorlogstrauma’s onderzocht, maar ook de ruimere vraag gesteld of moderne ideeën over menselijke cognitie ons kunnen helpen toegang te krijgen tot de wereld, die van toen en die van nu.

Na afloop van de lezing zal de eerste LUCAS-dissertatieprijs worden uitgereikt aan de auteur van het beste proefschrift dat verdedigd is in het academisch jaar 2018-2019.

Over de spreker

Ineke Sluiter is is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) en vicepresident van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In haar onderzoek richt ze zich op antieke opvattingen over taal, antieke waarden, en ‘anchoring innovation’, en legt ze dwarverbanden tussen de Geesteswetenschappen en cognitiewetenschappen. In 2010 ontving ze voor haar werk de Spinozaprijs.

Toegang tot de lezing

Alle belangstellenden worden van harte uitgenodigd om de lezing bij te wonen. De toegang is gratis, maar u dient zich aan te melden via lucas@hum.leidenuniv.nl.

Boekuitgave

De tekst van de lezing wordt uitgegeven door Leiden University Press en verschijnt op 28 november na afloop van de lezing. Alle bezoekers van de lezing krijgen een gratis exemplaar.

De lezing zal aanvangen om 19.30 uur en na afloop zal er een borrel zijn.