Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

“Dit kan echt niet meer” – Foute boeken uit een recent verleden

  • Dr. Bert Sliggers
Datum
maandag 4 november 2019
Tijd
Serie
Foute boeken?
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
2.02

Er zijn tal van boeken die door een andere tijdsgeest en voortschrijdend inzicht ‘eigenlijk niet meer kunnen’. Wie leest er nog zijn kinderen voor uit Oki en Doki bij de negers? Hetzelfde geldt voor kinderboeken waarin joodse kinderen en ‘heidenen’ in Afrikanen worden bekeerd tot het christendom, of boeken vol politieke propaganda. Al deze boeken, die in enorme oplagen zijn verspreid, hebben bewust en onbewust ideeën over de medemens in de maatschappij bepaald. Deze foute boeken raken soms verrassend actuele thema’s, zoals racisme, seksisme, antisemitisme en de discussie rond Zwarte Piet. Na een korte inleiding tot de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Foute boeken?’ in het Huis van het boek, staat gastconservator dr. Bert Sliggers in deze openingslezing stil bij de enorme impact van het geschreven woord. Hoe denken we nu over boeken die al lange tijd onze identiteit en onze ideeën vormen?

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.