Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Development of forensic genomics research toolkits by the use of Massively Parallel Sequencing

  • K.J. van der Gaag
Datum
woensdag 27 november 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Forensisch DNA onderzoek wordt momenteel vrijwel uitsluitend uitgevoerd met behulp van de techniek ‘capillaire elektroforese’ voor de analyse van de lengte van het type DNA-marker bekend onder de naam STR. In de afgelopen 10 jaar is er veel ontwikkeling geweest in nieuwe technieken bekend onder de naam Massively Parallel Sequencing (MPS, ook wel Next Generation Sequencing genoemd). Deze nieuwe MPS-technieken bieden nieuwe mogelijkheden voor forensisch DNA onderzoek. Deze thesis richt zich op de voorbereiding, validatie en implementatie van deze technieken en de bijbehorende data-analyse. Met behulp van MPS wordt niet alleen de lengte van STRs bepaald, maar ook de exacte DNA sequentie. De sequentie gaf regelmatig extra variatie weer bovenop de lengte waardoor met dezelfde markers een nog unieker profiel kan worden vastgesteld. De sequentie leverde ook beter inzicht in de onderliggende DNA-moleculen waaruit een conventioneel DNA-profiel wordt opgemaakt. Door dit inzicht kon er nieuwe software ontwikkeld worden die sequentie-informatie gebruikt om nog beter onderscheid te maken tussen pieken van donoren van het DNA en mogelijke artefacten. Dit biedt vooral mogelijkheden voor analyse van ongebalanceerde DNA-mengsels van meerdere personen wat in forensische sporen vaak voor komt. Naast nieuwe technieken is ook onderzoek uitgevoerd naar microhaplotypes (meerdere variabele posities in een kort fragment), een nieuw type DNA-marker voor forensisch onderzoek dat mogelijk beter geschikt is voor mengselanalyse dan een STR. Het vermogen om een zo uniek mogelijk profiel te genereren bleek voor deze markers bijna net zo sterk te zijn als STRs zonder bekende STR-artefacten wat mogelijkheden biedt voor mengsel-interpretatie.

Promotoren

  • Prof.dr. P. de Knijff
  • Prof.dr. J.T. den Dunnen

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.