Universiteit Leiden

nl en

Oratie

Cleveringa-oratie

  • Katja Happe
Datum
dinsdag 26 november 2019
Tijd
Toelichting
Gelieve uiterlijk 15.50 uur in de zaal plaats te nemen
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Groot Auditorium

De Universiteit Leiden heeft historicus dr. Katja Happe benoemd tot Cleveringahoogleraar 2019-2020. Zij aanvaardt dit hoogleraarschap met het uitspreken van haar Cleveringa-oratie: 'Mensen maken verschil - persoonlijke perspectieven uit de bezettingstijd in Nederland'.

Kijk de oratie terug

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Over Katja Happe

Katja Happe doet onderzoek naar de Jodenvervolging in Nederland en schreef daarover het alom geprezen boek ‘Veel valse hoop’. Zij schreef dit boek in eerste instantie voor een Duits publiek. Het was in Duitsland namelijk niet zo bekend dat Nederland binnen Noord-en West-Europa het land is waar procentueel het hoogste aantal Joden – rond de 75 procent - werd gedeporteerd naar vernietigingskampen. In haar boek analyseert Happe de uiteenlopende redenen hiervoor, zoals de gezagsgetrouwe cultuur van de Nederlanders en de houding van de Nederlandse overheid.

Lees meer over Katja Happe

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.