Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Lezing

Cleveringabijeenkomst Leiden 2019

Datum
donderdag 28 november 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Groot Auditorium
Cleveringabijeenkomst Leiden 2019
Professor mr. Jaap de Hoop Scheffer

LET OP: We zijn zeer verheugd over het enorme enthousiasme van onze alumni voor deze bijeenkomst. Dit betekent echter wel dat de maximale capaciteit is bereikt !  We wijzen u graag op de Cleveringabijeenkomsten elders in het land en hopen u graag volgend jaar in Leiden te begroeten! 
 

Alle Leidse alumni en andere geïnteresseerden zijn welkom op donderdagavond 28 november bij de Cleveringabijeenkomst in Leiden door

Professor mr. Jaap de Hoop Scheffer
hoogleraar international relations and Diplomatic Practice

met als titel:

‘EINDIGT EEN BREXIT-MOE EUROPA IN DE AMERIKAANS-CHINESE GEOPOLITIEKE NOTENKRAKER?’

Samenvatting:

"Een gevestigde supermacht  en een uitdager : Sinds de rivaliteit tussen Athene en Sparta een recept voor spanning en conflict.
In onze tijd van wereldleiders met grote ego’s en de daarbij horende “hybris”  zal de  rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China de (in)stabiliteit in de wereld in belangrijke mate bepalen. De vraag is of het oude continent Europa, voor een deel verenigd in de Europese Unie een rol kan of wil spelen binnen fundamenteel veranderde geopolitieke verhoudingen. 

Hoe moet het verder zonder de Britten op het toneel wanneer zij op 31 oktober als lemmingen van de Europese krijtrotsen springen. Of springen ze uiteindelijk toch niet? Is Europa in staat waar nodig een militaire vuist te maken of blijft de EU een “soft power Union” in een “hard power” wereld?"

Jaap de Hoop Scheffer, september 2019

Programma - Aanmelding - Contact

Donderdag 28 november
18.30 uur: Diner (facultatief) 
19.30 uur: Ontvangst met koffie & thee (Faculty Club)
20.00 uur: Start Cleveringa bijeenkomst (Groot Auditorium Academiegebouw)
21.30 uur: Afsluiting (Groot Auditorium)
21.35 uur: Borrel (Faculty Club)

€  5,-    p.p. voor studentleden van het LUF (lezing en borrel)
€  7,50 p.p. voor studenten (lezing en borrel)
€ 15,-   p.p. (lezing en borrel)
€ 45,-  p.p. (diner -hoofdgerecht en 2 glazen wijn- lezing en borrel)

Hanneke Wiessing
h.j.wiessing@bb.leidenuniv.nl 
Cleveringacomité Leiden

LET OP: We zijn zeer verheugd over het enorme enthousiasme van onze alumni voor deze bijeenkomst. Dit betekent echter wel dat de maximale capaciteit is bereikt !  We wijzen u graag op de Cleveringabijeenkomsten elders in het land en hopen u graag volgend jaar in Leiden te begroeten! 

Prijsvraag Cleveringa 2.0: schrijf je eigen protestrede

Vrijheid anno nu
 

"In Nederland lopen wij nu niet een dergelijk gevaar als prof. Cleveringa als we ons protest uitspreken over een zaak. Toch horen we niet veel mooie protestredes, terwijl er best zaken zijn waartegen wij, juist ook nu wij de vrijheid daartoe hebben, zouden moeten protesteren. 
Welk onderwerp vind jij een protestrede waard? Voor welke zaak wil jij je nek uitsteken? Wat zou iemand als Cleveringa nu zeggen?

Schrijf als student jouw eigen, moderne protestrede en wie weet mag jij deze op 28 november, bij de herdenking van de beroemde protestrede van Cleveringa, zelf voordragen."

Deze oproep deed het Cleveringa Comité Leiden in de zomer van 2019 aan Leidse studenten. Uit alle binnengekomen redes is de inbreng van Nancy Kirolos  als winnaar gekozen. Zij zal, voorafgaand aan de lezing van prof. De Hoop Scheffer, haar protestrede voordragen in het Groot Auditorium deze avond.

Nancy Kirolos

Prof.mr. Jaap de Hoop Scheffer

Prof. Jaap de Hoop Scheffer studeerde Rechten in Leiden. Hij werkte voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en werd in 1986 lid van de Tweede Kamer. In 2004 werd hij, na een korte periode als minister van Buitenlandse Zaken, secretaris-generaal van de NAVO. Na zijn afscheid van de verdragsorganisatie in 2009 werd hij benoemd tot hoogleraar internationale politiek en diplomatieke praktijk in Leiden. In 2018 volgde zijn benoeming tot minister van Staat.

Meer informatie over Jaap de Hoop Scheffer

Over Nancy Kirolos

Nancy Kirolos was born in Leiden, the Netherlands. Her interests in biochemistry, technology, entrepreneurship, music, theology, and ethnology started from a young age.

She decided to study Life Science & Technology at the Delft University of Technology and Leiden University for her bachelor studies while pursuing her other interests in extracurricular activities. She has volunteered as a mentor for incoming international students with International Students Network (ISN) in Leiden to help them adjust to their new life in The Netherlands.

Nancy participated in the Honours Class: Biosecurity and International Environmental Treaties. She was in the board of UniPartners Delft, a junior enterprise consultancy firm, to gain practical experience as a future leader. During her bachelor studies, Nancy won the Merit Award for The Singapore Challenge: The Science of Future Cities held by the Agency for Science Technology and Research (A*STAR) and she was invited to present her project at the Singapore Scientific Conference.
She had the opportunity to explore her entrepreneurial spirit as a self-employed consultant investigating the market potential of novel technologies during her master studies.

Nancy is now in the final stage of completing her master studies Life Science & Technology at Leiden University. She aims to further her scientific career with a PhD in biochemistry and she is currently searching for an interesting and challenging research project to work on after she graduates.

Prof.dr. R.B. (Bas) ter Haar Romeny,  Voorzitter (1986 - SSR)
Mw. drs. H.J. (Hanneke) Wiessing, Secretaris (1984 - Quintus)
Drs. G.V. van Duyneveldt, Penningmeester (1991 - Augustinus)
W.R.J. (Wiltfried) Idema, Commissaris Alumnirelaties  (1980 - Minerva)
Drs. P.G. (Peter) Nederpel, Commissaris Alumnirelaties (1989 - Horus Fonds, Catena)
Drs. M.J. (Michael) Juffermans, Commissaris Alumnirelaties (1990 -Quintus)
Flo Rosenberg,  Commissaris Studentenrelaties (2016- Minerva)

Parkeren kan op het Stadsparkeerterrein Haagweg 8, 2311AA, Leiden. Dit parkeerterrein is op loopafstand van het Academiegebouw of u kunt gebruik maken van de gratis cityshuttle.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 26 november 1940, hielden meerdere Leidse hoogleraren protestcolleges naar aanleiding van het ontslag van twee joodse collega’s, de hoogleraren Meijers en David.

Professor Barge, hoogleraar Anatomie en Embryologie, hield een college waarin hij korte metten maakte met de opvattingen van de nazi’s over rassenleer. Professor Cleveringa, decaan van de rechtenfaculteit, legde in zijn protestrede haarfijn uit waarom de maatregelen van de Duitse bezetter in strijd waren met het volkerenrecht. Ook professor Van Holk, hoogleraar Theologie, hield een protestrede. In het op de protestrede volgende college behandelde Van Holk de joodse wijsgeer Spinoza.

Om deze beroemde protestredes te gedenken, organiseert het Leids Universiteits Fonds in samenwerking met de Cleveringa-comités jaarlijks de Cleveringabijeenkomsten (ook wel 26 november-bijeenkomsten genoemd). Leidse wetenschappers houden rond 26 november over de hele wereld interessante Cleveringalezingen.

Meer over de Cleveringabijeenkomsten en het Leids Universiteits Fonds (LUF)

Let op:

Twee dagen voor deze Leidse Cleveringabijeenkomst, op dinsdag 26 november, vindt de Cleveringa-oratie plaats. Ook hier bent u van harte welkom. Meer informatie & aanmelding voor de Cleveringa-oratie door historica Katja Happe.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.