Universiteit Leiden

nl en

Debat | LUCIS Boekpresentatie en paneldiscussie

Wordt het nog wat met het islamdebat?

Datum
woensdag 30 oktober 2019
Tijd
Toelichting
Entree is gratis, reservering noodzakelijk | deze activiteit is in het Nederlands
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Lorentzzaal

Op woensdag 30 oktober organiseert LUCIS een debat waarin Carel BrendelKamel Essabane en Laila al-Zwaini onder leiding van Nathal Dessing met elkaar in discussie zullen gaan over de onlangs verschenen bundel Wordt het nog wat met het islamdebat?, onder redactie van Gert Jan Geling en Jan Jaap de Ruiter.

In Wordt het nog wat met het islamdebat? stappen 15 prominente deelnemers aan het debat uit hun bubbel om vanuit hun eigen perspectief terug te blikken op de vraag: Wat heeft het debat sinds 11 september en de moord op Fortuyn en Van Gogh opgeleverd voor hun achterban en voor Nederland als samenleving?

Het islamdebat wordt in Nederland al lang en intensief  gevoerd. Voor velen lijkt het debat begonnen te zijn in de jaren waarin 11 september, de opkomst van Pim Fortuyn en de moord op Theo van Gogh plaatsvonden. Maar al in de jaren ’90 opende Frits Bolkestein dit debat door met Mohammed Arkoun van gedachten te wisselen over een Nederlandse islam. Het islamdebat woedt dus al enkele decennia vrij stevig in Nederland, met als hoofdrolspelers onder meer Paul Scheffer, Ayaan Hirsi Ali, Tariq Ramadan en Geert Wilders.

Eén van de vragen is of, en zo ja wanneer, het islamdebat in Nederland ooit zal eindigen.  Zal het ooit tot een uitkomst leiden waarmee alle partijen kunnen leven, er daarbij van uitgaande dat de betrokkenen in het debat met elkaar in gesprek blijven. Want steeds meer spelers trekken zich terug in hun eigen bubbel, van waaruit ze zich verschuilen achter het eigen gelijk en afgeven op andersdenkenden in het debat.  

Het debat wordt afgesloten met een borrel en de mogelijkheid tot het aanschaffen van het nieuwe boek van Gert Jan Geling en Jan Jaap de Ruiter. 

Panelleden

Carel Brendel

Carel Brendel droeg bij aan het boek met het hoofdstuk 'De naïviteit in het islamdebat is zorgelijker dan de bevolkingscijfers'. Meer lezen van Carel Brendel? Ga naar zijn persoonlijke website of volg hem op Twitter.

Kamel Essabane

Kamel Essabane is docent islamitische godsdienst aan de Thomas More Hogeschool in Vlaanderen en onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing bij Arkade. Daarnaast is hij cursusleider en bestuurslid bij het FAHM instituut en betrokken bij Su-Shi Intrafaith Dialogue. Hij studeerde filosofie, religiewetenschap en 'deed de lerarenopleiding godsdienst en levensbeschouwing aan de Universiteit Utrecht.  

Essabane was benaderd om bij te dragen aan het boek  maar werkte bewust niet mee. Lees het artikel De zin en onzin van het islamdebat dat daarover op NieuwWij verscheen.

Laila al-Zwaini

Independent scholar, policy advisor, former UN diplomat, docu-researcher, and media commentator from Dutch-Iraqi origin. She specialises in (the future of) shari`a, Arab tribes and customs, Islamic religious authority, rule of law, and human (women’s) rights in the Arab and Muslim world, with a focus on Yemen, Iraq, Saudi Arabia, and Afghanistan. In 2013 she founded her own bureau Re:Orient for applied research. She currently develops pilots under her action-research programme Imagine Madaniya!, a novel approach towards building a ‘civil state’ in the Arab/Muslim world, rooted in the Arabic concept madaniya (civil-isation). Her publications include The Rule of Law in Yemen: Prospects and Challenges (2012) and Legal Pluralism in the Arab World (1999). You can follow her on Twitter.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.