Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Publiekslezing 'The Role of the Humanities in an Information Age'

  • Ted Underwood, Visiting Scaliger Professor
Datum
donderdag 21 november 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
Zaal 0.19
Visiting Scaliger Professor Ted Underwood, Professor of Information Sciences en de sectie Engels aan de University of Illinois.

The Role of the Humanities in an Information Age

In het tijdperk van de gedrukte media was het duidelijk dat geesteswetenschappelijk onderzoek naar romans of naar historische documenten studenten en onderzoekers ook in staat stelde om op een kritische manier na te denken over maatschappelijke ontwikkelingen, zoals deze in kranten worden besproken. Nu lezers in toenemende mate worden beïnvloed door algoritmisch gefilterde social media en door advertenties met microtargeting is het echter niet meer zo evident dat de Geestenwetenschappen ook kunnen helpen bij het tot stand brengen van goed burgerschap. Veel onderzoekers kwalificeren de invloed van algoritmen op het culturele domein dan ook als zeer negatief. In zijn lezing probeert Underwood een meer optimistische visie op de toekomst te schetsen, door aan te tonen dat geesteswetenschappers en data scientists ook op een productieve manier kunnen samenwerken. De schaalvergroting die samenhangt met het gebruik van machine learning kan leiden tot interessante nieuwe mogelijkheden voor geesteswetenschappers, zonder dat de historische tradities die binnen deze discipline zijn ontwikkeld onrecht worden aangedaan.

Publiekslezing 'The Role of the Humanities in an Information Age'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.