Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Molecular pathology of hereditary cerebral hemorrhage with amyloidosis-Dutch type

  • L. Grand Moursel
Datum
donderdag 21 november 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Hereditary cerebral hemorrhage with amyloidosis (Dutch) (HCHWA-D) is een erfelijke vorm van cerebrale amyloid angiopathie (CAA). Bij CAA hoopt dit eiwit op in bloedvaten in de hersenen. Naast deze erfelijke vorm, is CAA ook aanwezig in heel veel patiënten met de ziekte van Alzheimer. Voorgaande studies hebben aangetoond dat CAA een belangrijke rol speelt bij cognitieve achteruitgang in zowel gewone veroudering als bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Het doel van dit proefschrift is om de moleculaire pathogenese van CAA in HCHWA-D patiënten in kaart te brengen. Omdat er nog geen behandeling bestaat om HCHWA-D te voorkomen of zelfs te vertragen, is het belangrijk om de onderliggende mechanismen beter te begrijpen. De resultaten uit dit onderzoek zijn uiteindelijk ook belangrijk voor het werkveld dementie omdat onderzoek naar deze erfelijke vorm van CAA veel informatie geeft over het proces bij mensen met de niet-erfelijke variant zoals patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Lees de volledige samenvatting (pdf)

Promotor

  • Prof.dr. M.A. van Buchem

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.