Universiteit Leiden

nl en

Start programma

Kick-off Pre-University College Den Haag

Datum
donderdag 10 oktober 2019
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Inspiration Lab & zaal 2.02

Op donderdag 10 oktober gaat het Pre-University College Den Haag van start. Tijdens de kick-off leren de studenten elkaar kennen en geeft prof.dr. Ingrid Tieken (Hoogleraar aan het Centre for Linguistics) een college over het project Haagse Talen. Op die manier krijgen de studenten alvast een voorproefje van wat ze in het PRE te wachten staat. Vanaf 16.00 uur zijn ook ouders, verzorgers en PRE-mentoren van de aangesloten scholen welkom. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Haagse talen

In haar key-note speech gaat Ingrid Tieken-Boon van Ostade in op het project 'Haagse Talen'. Den Haag is een stad van tegenstellingen: je bent Hagenaar of Hagenees, woont op zand of op veen, spreekt plat of bekakt Haags (of iets daartussenin). Maar Den Haag telt ook de meeste inwoners met een migratie-achtergrond. Met maar liefst meer dan de helft van alle inwoners is dat veel meer dan Amsterdam, Rotterdam of een wereldstad als Londen (ca. 40%).

Om erachter te komen hoeveel talen er in Den Haag worden gesproken, startte Tieken een onderzoek waarover zij verslag deed in de weekkrant Den Haag Centraal. Het onderzoek heeft uiteingelijk geleid tot een boek met taalportretjes van anderstalige Hagenaars, maar ook tot de spreukenroute van Hollands Spoor naar Chinatown die in maart dit jaar is geopend. Tijdens de kick-off vertelt zij over haar project en laat zij zien dat Den Haag ook in taalkundig opzicht een mooie stad is achter de duinen.

Programma

12.30 uur
Ontvangst eerstejaars PRE-studenten
13.00 uur
Welkomstwoord door onderwijsco├Ârdinator Pre-University Annebeth Simonsz
13.15 uur
Lunch en kennismaking
14.15 uur
Boottocht door de Haagse grachten
16.00 uur
Welkomstwoord door Prof.dr. Ton van Haaften
16.10 uur
Keynote speech door Prof.dr. Ingrid Tieken over Haagse Talen
17.00 uur
Groepsfoto
17.15 uur
Afsluiting met gelegenheid tot napraten

Wij gaan uit van de aanwezigheid van alle nieuwe PRE-studenten bij de kick-off. Mocht je onverhoopt afwezig zijn, dan horen we dat graag op tijd via je PRE-mentor. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, neem dan contact op met het PRE-bureau via e-mail: pre@ha.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.