Universiteit Leiden

nl en

Lezing

“Italy Today” — Urgent Matters for Discussion: Economic Growth, Populism and Migrations

Datum
woensdag 16 oktober 2019
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Aula Magna (Zaal 3.46)

Let op: de voertaal van dit evenement is Engels.

Introductie

Op basis van het Global Competitiveness Report 2018, scoort Italië extreem hoog op het gebied van gezondheid en vaardigheden, grote marktomvang, infrastructuur en een eersteklas innovatievermogen. Aan de andere kant blijven het financiële systeem en de overheidsadministratie zwakke punten. Hoewel het BBP van het land met 1,5% groeit, het hoogste percentage sinds de financiële crisis van 2008, blijft Italië de geavanceerde economie die het minst groeit [1].

Deze thema's zijn alomtegenwoordig in de lopende debatten over de laatste regeringswisselingen. De nieuwgevormde geel-rode coalitie is van plan om aan deze zwakke punten te werken om de positie van Italië in Europa te versterken en te centraliseren. Het nieuwe kabinet is onlangs beëdigd en creëerde een alliantie tussen de populistische Five Star Movement (M5S) en de centrumlinkse Democratic Party (PD). Het verbant Matteo Salvini's extreemrechtse Lega-beweging tot de oppositie. Di Maio, nu minister van Buitenlandse Zaken, heeft enkele prioriteiten: Libië, China, migratiebeheer en betrekkingen met nieuwe opkomende economieën. Zal Italië, als stichtend lid van de Europese Unie, een belangrijke rol kunnen spelen bij het aanpakken van deze werkelijk Europese uitdagingen en zijn verantwoordelijkheden nakomen?

Programma

Tijd Activiteit
09:00 Registratie en welkom met koffie
09:00-10:00

Opening  

 • Joop Nijssen, Plaatsvervangen Directeur Europa-afdeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Marten Lammertink, Senior beleidsmedewerker Frankrijk en Italië bij de Directie Europa
 • Carmen Van den Bergh, Opleidingsvoorzitter Italiaanse taal en cultuur van de Universiteit Leiden
10:00-10:45

Panel: Italiaanse politiek

 • Davide Vampa (Aston University)
  Presentation/ lecture “The upswing of populist parties in Italy”
 • Jarl Van der Ploeg  (Journalist De Volkskrant)
  Testimonial: “The life of a Dutch correspondent in Italy
10:45-11:30

Panel: Italië's sociaal-economische landschap

 • Eugenio Cusumano (Universiteit Leiden) en Stefano Bellucci (Universiteit Leiden)
  A dialogue on migration management

Onderwerpen omvatten: martieme reddingsoperaties, internationale betwisting van normen, migratie van Afrika naar Italië. Van Italië naar...

11:30-12:30

Round table

 • Panel discussie geleid door Jarl Van der Ploeg
 • Afsluitende opmerkingen
12:30-13:30 Lunch

Idee en organisatie achter “Italy today”

De bijeenkomst “Italy Today” is op verzoek van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken georganiseerd door de vakgroep Italiaanse Studies. Het idee van deze bijeenkomst is om een overzicht te schetsen van het huidige politieke en sociaal-economische klimaat in hedendaags Italië, te beginnen met een aantal dringende kwesties en canonieke vertellingen waarmee het land word geassocieerd en deze naar voren te brengen ter discussie. Is brain drain onder werkloze jongeren nog steeds gaande? Hoe zit het met de eeuwigdurende verschillen tussen Noord- en Zuid-Italië? Wat draagt Italië bij aan het Europese migratiebeleid? Kunnen we spreken over de opkomst (en ondergang) van populisme? Deze zeer gevoelige kwesties zullen worden uitgelegd en worden genuanceerd door vakkundigen en specialisten uit het vakgebied. De bijeenkomst bestaat uit een ochtendsessie met vier korte presentaties (15-20 minuten), verdeeld in twee panels (over “politiek” en over “migratie”).

Sprekers

De eerste spreker van de dag Davide Vampa (Aston University), expert op het gebied van meerlagige partijenpolitiek en openbaar beleid, opent het panel over Italiaanse politiek met een korte presentatie over The upswing of populist parties in Italy. De Nederlandse Volkskrantjournalist Jarl van der Ploeg, volgt de laatste ontwikkelingen in de Italiaanse politiek op de voet en zal zijn persoonlijke indrukken met ons delen. De voorzitter van dit panel is hoogleraar geschiedenis Henk te Velde.

Het tweede panel draait om de sociaal-economische situatie van Italië vandaag de dag, met de nadruk op wat de “European migratiecrisis” wordt genoemd. Eugenio Cusumano en Stefano Bellucci van International Studies (Universiteit Leiden), gaan in dialoof over Europees en Italiaans migratiebeleid en -management. Alle experts en voorzitters zullen debatteren over de hoofdonderwerpen in een round table en elkaars visie op de proef stellen.

Dit evenement is gratis toegankelijk, maar aanmelden is verplicht. Voor vragen en meer informatie gelieve contact op te nemen met Carmen van den Bergh (c.van.den.bergh@hum.leidenuniv.nl).

Aanmelden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.