Promotie

How to Compose Great Prose: Cicero, Dionysius of Halicarnassus and Stylistic Theory in Late-Republican and Augustan Rome

woensdag 23 oktober 2019
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Hoe schrijf je een meeslepend verhaal, een overweldigende speech of een effectieve tweet? De zoektocht naar onderscheidend proza is van alle tijden: deze dissertatie gaat terug in de tijd naar het Rome van Julius Caesar en keizer Augustus, een periode die nog altijd te boek staat als een ongekende literaire gouden eeuw. Het proefschrift raadpleegt de voorhanden zijnde retorisch-kritische teksten uit de toenmalige stad, in het bijzonder die van de twee meest productieve auteurs op dit gebied: de Romein Cicero en de naar Italië afgereisde Griek Dionysius van Halicarnassus.

Door middel van een systematische vergelijking van de opvattingen van deze schrijvers gaat dit proefschrift in op de grondslagen van de ideeën over prozastijl in deze roemruchte bloeiperiode. Het betoogt dat Cicero, Dionysius van Halicarnassus en hun collega’s gebruikmaken van een gemeenschappelijk repertoire van theorieën, terminologieën en technieken, die ze vervolgens op uiteenlopende manieren naar hun hand zetten. Zodoende komt er een levendige dialoog tussen Griekse en Romeinse geleerden aan het licht: allen proberen zij hun positie in de turbulente samenleving van Rome te markeren in stilistische termen.

Dit alles maakt duidelijk dat er bij stijlleer in het oude Rome veel meer op het spel stond dan persoonlijke smaak alleen: de overgeleverde stilistische verhandelingen blijken nauw samen te hangen met de culturele identiteit, morele overtuigingen en politieke agenda van hun auteurs. Door dit onderzoek weten we beter wat volgens de Grieken de Romeinen zelf de voorwaarden waren voor retorisch en literair succes in de eerste eeuw voor Christus.

Lees de volledige samenvatting (pdf)

Lees de samenvatting

Promotor

• Prof.dr. I. Sluiter

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden