Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Hazelhoff Guest Lecture

Hazelhoff Guest Lecture | Paul Sharma | 'Do banks have human rights?'

  • Paul Sharma
Datum
dinsdag 1 oktober 2019
Tijd
Toelichting
De lezing is in het Engels. Aansluitend vindt een borrel plaats.
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.44 (Lorentzzaal)
Paul Sharma

‘Do banks have human rights?’


Paul Sharma, managing director bij Alvarez & Marsal, zal op die vraag ingaan tijdens de Hazelhoff Guest Lecture op 1 oktober.

In een zoektocht naar een antwoord op de vraag Do banks have human rights?, zal tijdens deze lezing een breed scala aan onderwerpen de revue passeren. Paul Sharma zal daarbij spreken over piercing the corporate veil en de persoonlijke aansprakelijkheid van senior managers en bestuurders van banken. Daarnaast zal hij ingaan op de beperkingen die verbonden zijn aan het aandeelhouderschap in banken. Een andere vraag die aan bod zal komen is of de judgement-based regelgeving waaraan banken zijn onderworpen wel in overeenstemming is met de rule of law.

Vervolgens zal Paul Sharma inzoomen op drie actuele vraagstukken: cryptovaluta in het licht van het overheidsmonopolie op de definitie van geld, de opkomst van shadow banks en overheidspogingen die opkomst in te perken en de eerlijke en rechtvaardige behandeling van banken en hun eigenaars onder bilaterale investeringsverdragen.

Paul Sharma

Paul Sharma is managing director bij Alvarez & Marsal en co-head van praktijkgroep European Financial Industry Regulatory Advisory Services. Daarvoor was hij onder meer directielid ‘Regulatory Policy’ bij de Bank of England en deputy head bij de Prudential Regulation Authority. Daarnaast was hij onder meer lid van het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS), voorzitter van de BCBS Macro-Prudential Group en was hij plaatsvervangend-lid van de raad van toezichthouders van de European Banking Authority (EBA).

Hazelhoff Guest Lectures

Eerdere Hazelhoff Guest Lectures zijn verzorgd door Jan Kees de Jager, voormalig Minister van Financiën, Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe, curatoren in het faillissement van DSB Bank, Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB), Rutsel Martha, voormalig Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen, Don Scott De Amicis, voormalig Vice President en General Counsel van de Overseas Private Investment Corporation (OPIC), Joanne Kellermann, bestuurslid Single Resolution Board, Wim Mijs, Chief Executive van de Europese Bankenfederatie (EBF) en Bas de Wit, Hoofd Juridische Zaken bij de AFM.

Hazelhoff Centre for Financial Law

De Hazelhoff Guest Lectures worden georganiseerd door het Hazelhoff Centre for Financial Law. Het Hazelhoff Centre for Financial Law verzorgt academisch onderwijs en verricht onderzoek op het gebied van financieel recht.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.