Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Cicero na zijn dood

Datum
dinsdag 8 oktober 2019
Tijd
Serie
Cicero
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Nadat tijdens de eerste vier colleges belangrijke thema’s en teksten van Cicero aan de orde zijn gekomen, zal het afsluitende college de vraag beantwoorden waarom Cicero ook na zijn dood eigenlijk zo beroemd is gebleven. Daarvoor wordt gekeken naar enkele aspecten van zijn receptie. Om willen van de tijd concentreren we ons op de receptie van zijn politieke carrière en zijn redenaarstalent. Daarbij speelt met name de receptie in de oudheid zelf een hoofdrol. Al snel na zijn dood werd Cicero voor sommigen een soort martelaar van het vrije woord en een symbool voor het einde van de republiek; terwijl anderen hem  een walgelijke opportunist vonden. Maar waar de politicus Cicero omstreden was, werd zijn retorisch talent door bijna iedereen gevierd – volgens de retoricaleraar Quintilianus was de naam Cicero een ander woord voor welsprekendheid geworden. Ook de christelijke kerkvaders, m.n. Augustinus en Hieronymus, hielden van Cicero en zorgden voor hernieuwde interesse, ook onder christenen.

Tot slot wordt er stilgestaan bij enkele auteurs uit de oudheid die aan de canonisering van Cicero hebben bijgedragen. Bekende namen (Quintilianus, Hieronymus, Augustinus) en minder bekende auteurs (Bruttedius Niger, Asconius Pedianus) zullen de revue passeren.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.