Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Cicero de advocaat - de verdediging van Milo

  • Olga Tellegen-Couperus
Datum
dinsdag 1 oktober 2019
Tijd
Serie
Cicero
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Dit college zal gewijd zijn aan Cicero’s pleidooi Pro Milone. Onder de pleidooien die Cicero gehouden en gepubliceerd heeft, neemt die ter verdediging van T. Annius Milo wel een bijzondere plaats in. Milo was in 52 v.Chr. aangeklaagd wegens moord op zijn politieke rivaal C. Clodius Pulcher. Tijdens het proces was een grote menigte aanhangers van Clodius dreigend aanwezig, zodat Cicero zijn pleidooi niet goed heeft kunnen houden. Nog voor het vonnis, waarmee hij waarschijnlijk zou worden veroordeeld, ging Milo vrijwillig in ballingschap. Cicero publiceerde zijn pleidooi niet zoals hij het gehouden had, maar zoals hij het had willen houden. Het resultaat was zo goed dat dit pleidooi zowel toen als nu veel bewondering oogst.

Voor een goed begrip moeten we Cicero’s Pro Milone eerst in context plaatsen, dat wil zeggen dat we iets moeten weten over de feiten die hebben geleid tot de dood van Clodius, en over de procedure waarin Milo aangeklaagd werd. Dan kunnen we de juridische en retorische hoogstandjes die Cicero bedacht heeft, analyseren. We zullen onder meer zien hoe en waarom hij de aanklacht, die op een leugen gebaseerd was, met behulp van een andere leugen heeft ontkracht.  Kan het verdraaien van de waarheid soms toch gerechtvaardigd zijn?

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.