Universiteit Leiden

nl en

Festival | Ontdek de Faculteit Archeologie

Archeologie Vandaag

Datum
zaterdag 12 oktober 2019
Tijd
Locatie
Van Steenis
Einsteinweg 2
2333 CC Leiden

Ontdek de Faculteit Archeologie

Op 12 oktober opent de Leidse Faculteit Archeologie de deuren voor iedereen! Kom oog-in-oog te staan met het verleden, ga aan de slag met archeologisch materiaal en leer alles over het verleden van Leiden.

In dit unieke, gratis aangeboden evenement bundelt de Faculteit Archeologie de krachten met Erfgoed Leiden en omstreken. Deze activiteit hoort bij de Nationale Archeologiedagen en het 444-jarig bestaan van Universiteit Leiden.

Wat kun je verwachten?

  • Workshops door archeologen en specialisten, waaronder de Leidse stadsarcheoloog
  • Practica met archeologisch materiaal in onze laboratoria
  • Archeologie Pub Quiz
  • Flitslezingen over de archeologie van Leiden
  • Rondleidingen
  • Mini-opgraving
  • Kinderactiviteiten

Sommige programma-onderdelen hanteren een maximum aantal bezoekers per keer. Vanaf 13.00 uur kun je je, op de dag zelf, inschrijven voor deze onderdelen.

Flitslezingen

13:15     Julia Chorus (Chorus Archeologie) | Romeins verleden van Leiden: fort en vicus Matilo
13:45     Chrystel Brandenburgh (stadsarcheoloog Leiden) | De Leidse schatkamer
14:15     Roos van Oosten (Faculteit Archeologie) | De fecale kwestie omstreeks 1600
14:45     Chrystel Brandenburgh (stadsarcheoloog Leiden) | Leids Laken onder de loep
15:15     Roos van Oosten (Faculteit Archeologie) | De opkomst van de privé watervoorzieningen
15:45     Rachel Schats (Faculteit Archeologie) | Malaria in oude botten

Leiden is een oude stad met veel historische gebouwen, maar wat je niet ziet zijn de schatten die onder de grond liggen. Al meer dan 100 jaar doen archeologen onderzoek! In deze flitslezing vertellen we u over topvondsten uit Leidse bodem. Elke vondst vertelt een verhaal over het verleden van de stad. De archeologen laten u zien hoe zij deze vondsten analyseren en het verhaal achter elke vondst naar boven halen. Laat u verrassen door de vondsten!

Kleding is van alle tijden! Leiden heeft een lange traditie in de textielproductie. Toch vinden we maar zelden resten van kleding of textiel. Maar als we het vinden – in de bodem of verstopt in een archiefstuk – dan duiken we er boven op. Stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh vertelt vandaag over haar passie voor archeologisch textiel. In haar werk komt ze onooglijke lapjes uit beerputten tegen, maar ook onverwachte schatten zoals een stoffencatalogus van een Leidse lakenkoopman.

Wist je dat er in de middeleeuwen malaria voorkwam in ons gebied? Rachel Schats, expert op het gebied van menselijke skeletten, legt in deze flitslezing uit hoe je aan een skelet kunt zien dat iemand malaria of andere ziektes had.

Een greep uit onze practica

Bij elke archeologische opgraving worden ze gevonden: scherven van potten, borden en bekers. Archeologen zijn er blij mee en kunnen er heel veel over vertellen. Maar hoe weet je nu of een scherf 100 jaar oud is en welke 2000 jaar? Wat is het verschil tussen een bloempot en een Romeinse beker? Hoe weet je of een scherf uit de middeleeuwen komt of niet? Probeer er achter te komen in deze workshop van Erfgoed Leiden en Omstreken! Archeologen helpen je echte vondsten te dateren.

Let op: het bezoekersaantal van dit practicum is beperkt. 

Foto: Erfgoed Leiden en omstreken

Stel, je bent een archeoloog en je vindt een middeleeuwse beerput. Wat doe je met de inhoud? Archeobotanicus Mike Field neemt je mee in de wonderlijke wereld van het onderzoek naar middeleeuwse poep. 

Let op: het bezoekersaantal van dit practicum is beperkt. 

Als skelet zien we er allemaal hetzelfde uit. Of toch niet? Na deze workshop weet je hoe je op basis van een skelet het geslacht van de overledene kunt bepalen, hoe je een inschatting van de leeftijd kunt doen en hoe je erachter komt of de persoon aan bepaalde ziektes leed.

Let op: het bezoekersaantal van dit practicum is beperkt. 

Bereikbaarheid

Het Van Steenis Gebouw is het beste bereikbaar per fiets en openbaar vervoer. Er is geen parkeerfaciliteit op het terrein. 

Om het makkelijker te maken om de faculteit te bereiken is er op 12 oktober een shuttlebus-verbinding met het Rijksmuseum van Oudheden.

Het Van Steenis Gebouw
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.