Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Zuurstof en Koolstof

Datum
donderdag 12 september 2019
Tijd
Serie
In je element
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Zuurstof (O) – Het bijzondere verhaal van een onbekende Bredanaar

Geerdt Magiels, bioloog, filosoof en schrijver. Stichtend lid van SKEPP en actief in de non-profitorganisatie Het Mis Verstand, die het stigma in de psychiatrie bestrijdt

Het element zuurstof (O) staat centraal in de eerste lezing van de avond. Precies tweehonderdveertig jaar geleden (1779) doet een in Engeland woonachtige Bredanaar een bijzondere bevinding. De arts Jan Ingenhousz (1730-1799) uit de Baroniestad is de eerste die het grote raadsel van het verband tussen licht en leven ontrafelt. Via een reeks ingenieuze experimenten ontdekt hij dat de groene delen van planten bij blootstelling aan zonlicht zogeheten ‘goede lucht’ produceren. Ook merkt hij via proefnemingen dat dit gas verbranding versnelt. Hiermee legt Ingenhousz het eerste puzzelstuk in de ontdekking van fotosynthese. Helaas is zijn naam in de vergetelheid geraakt. Daar zal Geerdt Magiels verandering in brengen. Magiels neemt u in zijn lezing mee langs de ontdekking van het element zuurstof en de plantenfysiologische experimenten van de enigmatische natuurgeleerde Jan Ingenhousz.

 

NA DE PAUZE

 

Carbon (C) – Graphene as the material of the future (this lecture will be held in English)

Dr. Grégory Schneider, assistant professor at the Leiden Institute of Chemistry, Leiden University

This lecture is in English.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.