Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Wangedrag in de wetenschap

Datum
woensdag 25 september 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
028

Ondanks inspanningen om de academische wereld veilig en inclusief te maken, krijgen veel academici te maken met wangedrag van collega’s en leidinggevenden. In haar lezing bespreekt dr. Marijke Naezer de kenmerken van wangedrag jegens vrouwelijke wetenschappers. Gebaseerd op haar kwalitatieve analyse van 53 case studies (2019-2019, samen met prof. Marieke van den Brink en prof. Yvonne Benschop) onderscheidt ze zes verschillende vormen van wangedrag: wetenschappelijke sabotage, seksuele intimidatie, fysieke en verbale bedreiging, buitensluiting, denigreren, en het problematiseren van “special needs”. Ze laat zien hoe dergelijk wangedrag wordt gefaciliteerd door culturele en structurele factoren, zoals inadequate reacties op incidenten en de hierarchische, individualistische en competitieve cultuur van de academie. Daarnaast bespreekt ze de effecten van wangedrag in de wetenschap en mogelijke oplossingsrichtingen.

Na de lezing is er ruimte voor vragen en uitwisseling.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.