Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Temminck's Order. Debates on Zoological Classification: 1800-1850

  • M.E. Gassó Miracle
Datum
woensdag 18 september 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

“Temminck’s Order” is the scientific biography of Coenraad Jacob Temminck (1778–1850), a Dutch naturalist and the first director of ’s Rijks Museum van Natuurlijke Historie in Leiden. It embeds Temminck’s career in the context of the development of nineteenth-century zoological classification, which has been explored only partially. Addressing this historiographic silence, this book examines, among other things, Temminck’s law on the geographical distribution of animals, his classification systems, his definitions of type and genus, and his debates with fellow naturalists. From this study, three main issues emerge as the most relevant at that time: the development of systematics as a discipline, the rise of a meritocracy in natural history and the status of systematics within natural history and natural philosophy. “Temminck’s Order” provides a more detailed view of the complex history of zoological classification, with the conclusion that systematics came of age between 1800 and 1850.

Lees de volledige samenvatting (pdf)

Promotor

  • Prof.dr. F.H. van Lunteren

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.