Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Prinsjesdag 2019

Datum
dinsdag 17 september 2019
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Spaanse Trap

Prinsjesdag is de traditionele start van het parlementaire jaar voor de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag. Op de derde dinsdag in september spreekt Koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de troonrede uit waarin de regering haar belangrijkste plannen voor het komende jaar bekendmaakt. Voorafgaand aan het voorlezen van de troonrede trekken Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in de Gouden of Glazen Koets, gevolgd door andere belangrijke leden, met een rijtour van Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout naar het Binnenhof.

Ook de Faculteit Governance and Global Affairs doet mee met het grootste event van het jaar. Er zijn twee programma's die je kan volgen gedurende deze dag. 

Programma 11:15 (Engels)                                                                                    

11.15 Welkom en registratie
11.30 Geschiedenis van en weetjes over Prinsjesdag 
12.00 Naar de tribune

Maak gebruik van de unieke kans om de Koninklijke Stoet te zien vanaf de tribune midden in Den Haag. Aanmelden kan via deze link, beperkt aantal plaatsen beschikbaar (5 euro)! 

Programma 13:15 (Nederlands)

13:15 Troonrede Ridderzaal te zien op de Spaanse Trap 
15.15 Welkom door Erwin Muller
15.20 Tradities en protocollen Prinsjesdag door Jan Jaap van Weering
15.50 Reflectie Troonrede Gerard Breeman en Arco Timmermans
16.30 Debat met Henk Nijboer, Wimar Bolhuis en Koen Caminada

De sprekers

Arco Timmermans
Arco Timmermans is Bijzonder Hoogleraar Public Affairs bij het Instituut Bestuurskunde. Zijn onderwijs gaat over beleidsprocessen en de politiek van belangenbehartiging in Nederland en Europa. Zijn onderzoek richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan.

Gerard Breeman
Gerard Breeman doceert beleidsvorming, medialogica en de governance van duurzaamheid. Zijn onderzoeksonderwerpen zijn: vergelijkende beleidsanalyse, vertrouwen, politiek van de aandacht, agendavorming, voedselbeleid, duurzaamheid en Europese Unie. Breeman is daarnaast mededirecteur  van onderzoeksteam naar het vergelijkend beleidsagenda-onderzoek in Nederland.

Henk Nijboer
Henk Nijboer Is bijna 7 jaar werkzaam in de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Nijboer verricht werk voor de commissies Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat, Financi├źn en voor het Presidium van de Tweede Kamer.

Wimar Bolhuis
Wimar Bolhuis is universitair docent bij de afdeling Economie van onder meer het instituut Bestuurskunde en de faculteit der Rechtsgeleerdheid. Lees zijn vooruitblik op de Miljoenennota 2019 

Koen Caminada
Koen Caminada is Vice-decaan van de Faculteit Governance and Global Affairs en Hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving van het Instituut Fiscale en Economische Vakken. Zijn onderzoekbelangstelling gaat uit naar de empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving, de verdeling van baten en lasten van sociale zekerheid en pensioenen, het fiscaal-economisch beleid en progressie van het belastingstelsel en inkomensverdelingsvraagstukken.

Jan Jaap van Weering

Jan Jaap van Weering 
Jan Jaap van Weering is directeur-oprichter van Distinguished Etiquette & Protocol Consultancy (2008) en focust zich op etiquette en omgangsvormen. Van Weering is tevens docent bij het Protocolbureau. Daarnaast vervult hij gastdocentschappen bij onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken, IVA Business School en het Nederlandse Defensie Academie/Instituut Defensie Leergangen.

100 jaar algemeen kiesrecht

2019 staat in het teken van 100 jaar algemen kiesrecht. Om dit te vieren hebben wij een online survey gemaakt met een aantal stellingen. Wij zijn benieuwd wat jullie hiervan vinden! Doe de test hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.