Universiteit Leiden

nl en

Tentoonstelling

Pop-up Tentoonstelling Stadsfotograaf

Datum
zaterdag 21 september 2019 - zondag 29 september 2019
Toelichting
De tentoonstelling is op zaterdag 21, zondag 22, zaterdag 28 en zondag 29 september van 11.00 - 18.00 uur te bezoeken.
Locatie
Papengracht 4
2311 TW Leiden

De Jonge Antropologen

Zeven jonge cultureel antropologen, verbonden aan de Universiteit Leiden, waren in 2018-2019 stadsfotograaf van Leiden. Een jaar lang gingen ze elke week op pad om het leven in Leiden en omgeving te fotograferen. Met de blik van een antropoloog fotografeerden ze elk een eigen sociaal maatschappelijk thema: Buurtwerk, Nachtleven, Echt jong!, Backstage, Plekken van betekenis, Nieuw in Leiden en Zorg. Hun foto’s geven een mooie kijk op Leiden en haar inwoners.

Ieder jaar een fotograaf die Leiden in beeld brengt. Dat is de missie van de Stichting Stadsfotograaf Leiden. In 2018-2019 was de Stadsfotograaf Leiden niet één persoon, maar een groep van zeven jonge antropologen: Simone de Boer, Jule Forth, Wilke Geurds, Christien van de Pavert, Lina de los Rios Torres, Veronie Rouschop en Hanna Stalenhoef. Hun foto’s stonden elke vrijdag in het Leidsch Dagblad. De foto-expositie laat per thema en fotograaf het beste werk van het afgelopen jaar zien.

De jonge antropologen gingen op pad met een camera en een notitieblok om zich te verdiepen in de wereld van verschillende groepen. Nieuwsgierig naar de verschillende manieren waarop mensen betekenis geven aan hun leefwerelden. Dat is wat antropologen doen: ze bestuderen het aangeleerd gedrag van groepen mensen in het dagelijks leven. Bij hun onderzoek gaan antropologen (langdurige) sociale relaties aan, ze observeren en interviewen groepen terwijl ze deelnemen aan hun leven. Door zich zo onder te dompelen in een gemeenschap krijgen ze beter inzicht in de belevingswereld van de mensen die ze bestuderen. Wat vinden zij belangrijk, of juist niet? Wat zijn hun normen en waarden en hoe uiten deze zich in hun gedrag? Hoe gaan zij om met veranderingen in de samenleving en hoe passen zij zich daarop aan? Deze inzichten helpen om sociale thema’s beter te begrijpen, en om maatschappelijke problemen en uitdagingen kritisch te benoemen. Met deze aanpak hebben de fotografen de diversiteit in en rondom Leiden in beeld gebracht.

444

De Universiteit Leiden bestaat dit jaar 444 jaar en dat vieren we, samen met de inwoners van Leiden en Den Haag, onder andere met deze fototentoonstelling.

In het weekend van de Kunstroute (21 en 22 september) en het laatste weekend van september is een deel van de foto’s van de stadsfotografen te zien in garage Papengracht.

De tentoonstelling zal vanaf 24 oktober 2019 ook te bezichtigen zijn in de hal van de Oude UB aan het Rapenburg in Leiden. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.