Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Montesquieu Prinsjeslezing

Datum
donderdag 12 september 2019
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Spaanse Trap

Het Prinsjesfestival is het jaarlijkse festival van de democratie. Tijdens de week rond Prinsjesdag zijn er allerlei activiteiten in Den Haag. Universiteit Leiden doet dit jaar mee met het programma. Het festival en het debat gaan over 100 jaar algemeen kiesrecht en met name het kiesrecht van vrouwen. 

Programma

13.30 uur       Welkom door Margit van der Steen

13.35 uur       Inleiding 

13.45 uur       Keynote speaker Devika Partiman

14.10 uur       Debat met Liesbeth van Tongeren, Margrit van der Steen en Ulla Jansz

15.00 uur       Einde programma

De sprekers

Devika Partiman
Devika Partiman is een Nederlands sociaal activiste. Ze richtte in 2017 de stichting Stem op een Vrouw op, die zich inzet om meer vrouwen in politieke functies te krijgen. Sinds de oprichting is zij ook voorzitter van deze stichting. In 2017 stond Partiman in de Viva400, de door het tijdschrift Viva opgestelde lijst van de 400 meest succesvolle jonge vrouwen in Nederland. Ze was genomineerd in de categorie 'Wereldverbeteraars'. Op 7 maart 2019 ontving Partiman de eerste Ribbius Peletier-penning, een onderscheiding die door de provincie Noord-Holland wordt uitgereikt aan 'een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek'

Devika Partiman, zal het hebben over vrouwen in de politiek. Ze bespreekt het belang om de geschiedenis van ‘vrouwen in de politiek’ eerlijker en meer inclusief te gaan vertellen. Terwijl ze een paar bijzondere vrouwen uit de geschiedenis aanstipt, betoogt ze dat politieke gelijkheid niet alleen over het verschil tussen mannen en vrouwen gaat.

Liesbeth van Tongeren
Liesbeth van Tongeren is een Nederlandse activiste en politica voor GroenLinks, en voormalig directeur van de Nederlandse afdeling van milieuorganisatie Greenpeace. Ze was van 2010 tot 2018 lid van de Tweede Kamer, waar zij woordvoerder was voor energie, milieu, klimaat, infrastructuur, veiligheid en justitie. Sinds 7 juni 2018 is  Liesbeth van Tongeren is wethouder Duurzaamheid en Energietransitie en 4e loco burgemeester.

Margit van der Steen
Margit van der Steen is directeur van de nationale onderzoekschool Politieke geschiedenis van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING-KNAW), Koninklijke Academie van Wetenschappen en universitair docent aan het Historisch Instituut van de Universiteit Leiden. Haar werk gaat over politieke geschiedenis (20e eeuw), gender en biografie.

Ulla Jansz
Ulla Jansz maakt deel uit van de redactie van het Wilhelmina Drucker webmonument. Zij promoveerde in 1990 aan de UvA op Denken over sekse in de eerste feministische golf en haar onderzoeksterrein is nog steeds de geschiedenis van de Nederlandse vrouwenbeweging in de 19de en begin 20ste eeuw. Recente publicaties van haar hand gaan over de beweging voor vrouwenkiesrecht in Nederland.

De stellingen

Ga met ons in debat over 100 jaar algemeen kiesrecht. Vertel ons alvast hoe jij denkt over deze stellingen en debateer mee op 12 september op de Spaanse Trap in Wijnhaven

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.