Lezing Teresa Präauer

Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
227

Op 19 september 2019 organiseert de Stichting Cultuur & Kommunikation in samenwerking met de opleiding Duitse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden een lezing met de Oostenrijkse auteur Teresa Präauer. Zij zal uit haar boek „Tier werden“ lezen.

Teresa Präauer, 1979 in Linz geboren, is schrijfster en kunstenares. Zij studeerde Germanistiek aan de Universiteit Salzburg en aan de Humboldt Universiteit Berlijn, en schilderkunst aan het Mozarteum Salzburg. Sommige van haar kunstwerken worden nog steeds tentoongesteld, zoals bijvoorbeeld haar boeksculptuur in het Museum für Angewandte Kunst in Wenen. In mei 2018 vierde zij aan het Schauspiel Frankfurt de première van haar drama „Ein Hund namens Dollar“. Haar werk werd genomineerd voor de Preis der Leipziger Buchmesse en voor de Ingeborg-Bachmann-Preis.

Dieren spelen in de werken van Präauer een belangrijke rol. In haar Essay „Tier werden“ kijkt zij in concrete beelden en filosofische redeneringen naar metamorfoses, naar overgangsperiodes. Zij geeft alles de ruimte wat háár heeft: van middeleeuwse fabelwezens tot aan de pruikdrager Toni Erdmann. Zij schrijft over grenzen tussen mens en dier, die in alle denkbare kunstvormen steeds weer opgezocht worden.

De opleiding Duitse taal en cultuur van de Universiteit Leiden nodigt studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden uit om deze lezing bij te wonen. De lezing zal in het Duits worden gehouden.