Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Leiden Leadership Lunch

Leiden Leadership Lunch: Publiek Leiderschap in de Schuldhulpverlening

Datum
vrijdag 27 september 2019
Tijd
Toelichting
11:30 uur inloop met lunch, het programma start om 12:00. Er zijn geen kosten verbonden aan de lunch.
Locatie
Schouwburgstraat
Schouwburgstraat 2
2511 VA Den Haag

Overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst, UWV, CJIB, DUO, SVB en CAK zijn belangrijke spelers op het terrein van de schuldenproblematiek. Overheidsvorderingen – met diverse opslagen en preferente inning – zijn vaak een belangrijk onderdeel van de schuldenportefeuille. Tegelijkertijd hebben overheidsorganisaties de maatschappelijke taakopvatting dat schulden juist voorkómen moeten worden. Hoe brengen we deze mogelijk conflicterende rollen met elkaar in balans? Hoe diep mag de overheid daarbij ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van burgers?  En welke eisen stelt dit aan publieke dienstverleners en hun leiders? Hoefsmit presenteert aan de hand van casuïstiek zijn visie op dit vraagstuk en gaat met u in discussie over de hierbij optredende dilemma’s. 

Effectieve dienstverlening, ook als het gaat om schuldhulpverlening, vraagt steeds vaker om samenwerking over organisatiegrenzen heen. Jelmer Schalk zal aan de hand van onderzoek in het sociaal domein vertellen over hoe beleidsmakers en professionals effectief kunnen opereren binnen inter-organisationele netwerken.

Daan Hoefsmit

Daan Hoefsmit is programmadirecteur bij het ministerie van VWS. Hij adviseert de bestuurlijke top over onder meer de thema’s schuldenproblematiek en digitale inclusie van burgers en laaggeletterdheid. De afgelopen jaren was hij onder meer bestuursvoorzitter van het CAK en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Jelmer Schalk

Jelmer Schalk is universitair docent bij het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Hij is een expert op het gebied van netwerk management en inter-organisationele netwerken in de publieke sector. Met zijn onderzoek beoogt hij beleidsmakers en professionals te informeren over hoe zij hun netwerken effectiever kunnen managen.

Leiden Leadership Lunch

Tijdens de lunchbijeenkomsten van het Leiden Leadership Centre staat leiderschap centraal, waarbij praktijk en wetenschap met elkaar verbonden wordt. Onder het genot van een verzorgde lunch ontmoeten studenten, practitioners en wetenschappers elkaar en worden inzichten, ervaringen en kennis  omtrent leiderschap gedeeld. Check onze website voor een indruk van afgelopen bijeenkomsten.

11:30 uur inloop met lunch, het programma start om 12:00. Er zijn geen kosten verbonden aan de lunch. Mocht u dieetwensen hebben, meld dit dan per mail naar LLC@fgga.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.