Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Platina en Goud

Datum
donderdag 19 september 2019
Tijd
Serie
In je element
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Platina (Pt) – Het element voor het energievraagstuk

Prof.dr. Marc Koper, hoogleraar Katalyse en oppervlaktechemie, Universiteit Leiden

Het tweede element van de avond is platina (Pt). Dit edelmetaal speelt momenteel een belangrijk rol bij elektrolyse; een chemische reactie waarbij elektriciteit wordt gebruikt om water om te zetten in zuurstofgas en waterstofgas. Dat laatste kun je opslaan en op een later moment met een brandstofcel weer in elektriciteit omzetten. Een schone energiebron dus. Het probleem is echter dat platina, dat nodig is voor de elektrochemische reactie, een zeer kostbaar en schaars metaal is. Marc Koper, hoogleraar Katalyse en Oppervlaktechemie aan de Universiteit Leiden, onderzoekt hoe deze elektrochemische reactie zo efficiënt mogelijk kan verlopen en heeft daarbij oog voor nieuwe methoden voor duurzamere energievoorziening. In deze lezing biedt professor Koper ons aan de hand van platina een blik op een schonere toekomst.


NA DE PAUZE


Goud (Au) – ‘Gouden bergen’, de effecten van goudmijnbouw in West-Afrika

Dr. Sabine Luning, universitair hoofddocent Culturele antropologie en ontwikkelingsociologie, Universiteit Leiden

Het tweede element van de avond is het edelmetaal goud (Au). Verschillende West-Afrikaanse landen kennen eeuwenoude goudvelden. Van oudsher wordt hier in de bovenste aardlagen goud gedolven. Tot voor kort ging het vooral om traditionele, kleinschalige mijnbouw. Maar recentelijk verschijnen er multinationale mijnbouwbedrijven op het toneel. Aan het begin werden deze bedrijven in landen als Burkina Faso met open armen verwelkomd. Maar inmiddels blijkt de grootschalige goudmijnindustrie op ingrijpende wijze de leefwijze van de lokale bewoners te beïnvloeden. Antropologe Sabine Luning doet al jaren onderzoek naar de impact van industriële mijnbouw op de lokale bevolking in West-Afrikaanse landen. Vanavond vertelt zij over de maatschappelijke gevolgen van goudwinning en welke mogelijkheden de toekomst biedt. 

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.