Lezing

Gezamenlijke aanpak van cyberaanvallen – huidige kaders en toekomstige uitdagingen

• Przemysław Roguski
donderdag 19 september 2019
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP The Hague
3.60

Op 19 september aanstaande zal Dr. Przemysław Roguski een lezing houden over de gezamenlijke aanpak van cyberaanvallen. Je kunt je aanmelden voor de lezing door een e-mail te sturen naar info@thehaguecybernorms.nl.

De lezing zal ingaan op het opkomende kader omtrent de gezamenlijke aanpak van cyberaanvallen bezien door de lens van het internationaal publiekrecht. Om te beginnen zal er duiding worden gegeven aan de huidige manier waarop Staten omgaan met een gezamenlijke aanpak. Hierbij zal onder andere ingegaan worden op zaken als gezamenlijke toekenningen, hardnekkige betrokkenheid van gelieerde organisaties en beperkende cybermaatregelen. Vervolgens zal er aandacht besteed worden aan het identificeren van de gaten binnen het huidige kader en zal worden geprobeerd deze gaten in te vullen. Waarbij er specifiek aandacht zal worden besteed aan het recente voorstel van Estland aangaande gezamenlijke tegenmaatregelen. Gebaseerd op een analyse van de manier waarop staten opereren en wetenschappelijk onderzoek, zal de lezing beargumenteren dat het huidige internationaal staatsrecht op zijn best een ambigue opstelling heeft als het gaat om gezamenlijke tegenmaatregelen en in het ergste geval geen gezamenlijke tegenmaatregelen tegen cyberaanvallen toestaat omdat die worden geïnterpreteerd als een schending van normen zoals soevereiniteit en non-interventie. Dienovereenkomstig zal de lezing beargumenteren dat het internationaal recht zal moeten evolueren om een compleet en robuust kader omtrent een gezamenlijke aanpak te kunnen optuigen. Ter afsluiting zal de lezing een mening formuleren over de wenselijkheid van deze evolutie aangaande het accepteren van gezamenlijke tegenmaatregelen vanuit beleidsperspectief en hoe dit zou kunnen passen binnen het internationaal rechtssysteem zoals dat van toepassing is op cyberspace.

Over Przemysław Roguski
Dr. Przemysław Roguski is docent Rechten aan de Universiteit van Krakau in Polen en werkt als expert over cybersecurity en internationaal recht bij het Poolse Kościuszko Instituut. Hij zal van 16 september tot 4 oktober 2019 als gastonderzoeker verbonden zijn aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.

Hij doet onderzoek naar de wetgeving omtrent cyberoperaties in vredestijd en verschillende aspecten van het internationaal recht in relatie tot cyberveiligheid, ict en internet governance. Daarvoor was Przemysław werkzaam als advocaat en als docent van de ‘Deutscher Akademischer Austauschdienst’, een Duitse organisatie gericht op het bevorderen van internationale academische samenwerking. Hij heeft rechtenopleidingen voltooid aan de Universiteit van Main (Duitsland) en het Trinity College Dublin (Ierland) en is gepromoveerd in internationaal recht aan de Universiteit van Krakau (Polen).