Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Een spelletje patience – De geschiedenis van het periodiek systeem der elementen

Datum
donderdag 5 september 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Het periodiek systeem van de elementen viert zijn 150 jarige jubileum. Anderhalve eeuw geleden (1869) publiceert de uit Tobolsk (Siberië) afkomstige, in Sint Petersburg docerende chemicus Dimitri Mendelejew een classificatie van de elementen. Mendelejew gebruikt voor zijn rangschikking van de destijds bekende elementen zijn favoriete kaartspel: patience. Horizontaal stijgen gelijkmatig de atoomgewichten en –waarden, en in de verticale rijen stonden de chemisch aan elkaar verwante stoffen, bijvoorbeeld de alkalimetalen. Mendelejews tabel is, met de nodige wijzigingen en aanvullingen, tot heden toe van kracht gebleven. Emeritus hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek neemt u mee in de wordingsgeschiedenis van het periodiek systeem.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.