Defecte boeken en malicieuze taxaties

donderdag 26 september 2019
Toelichting
17.30 uur borrel in de gang A3 op de 3e verdieping van het KOG (boven het restaurant) - 18.30 uur lezing in lokaal B0.31 van het KOG.
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
B0.31

Over bedrog en laesio enormis bij de aankoop van de Vossiusbibliotheek door de Universiteit Leiden, 1691-1704

Het bestuur van Philips van Leyden b.p. nodigt u allen van harte uit voor de openingslezing van dit jaar, die gehouden zal worden door niemand minder dan Prof. mr. Egbert Koops. Op donderdag 26 september aanstaande zal hij verhalen over de intrigerende intriges rondom de aankoop van de Vossiusbibliotheek door de Leidse Universiteit:

In 1689 kwam de bibliotheek van Isaac Vossius op de markt. De Leidse universiteit griste de omvangrijke collectie gretig weg voor de neus van Oxford, voor de som van 33.000 gulden. Toen de bibliotheek in Leiden aankwam, bleek echter dat de collectie niet bevatte wat de Leidse hoogleraren ervan hadden verwacht. De curatoren weigerden betaling van de resterende koopprijs en de erven-Vossius begonnen een proces dat van het Hof van Holland tot de Hoge Raad voerde en 13 jaar zou duren. De universiteit ging voor alle Romeinsrechtelijke ankers liggen - actio empti, aedilicische rechtsmiddelen, laesio enormis - maar werd op alle punten in het ongelijk gesteld en bleef zitten met een gepeperde rekening van 12.000 gulden aan proceskosten. Hoe kwam het dat de Leidse universiteit, destijds toch de thuishaven van Voet, Vitriarius, Noodt en Matthaeus, zich zo in de luren liet leggen? In deze lezing wordt geprobeerd om zowel de juridische als de beleidsmatige toedracht van het proces te reconstrueren.

Graag verwelkomen wij u op de borrel, die om 17.30 uur zal aanvangen in de gang van de rechter A-vleugel op de derde verdieping van het KOG. De lezing begint om 18.30 uur, in lokaal B0.31.