Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Cicero de politicus - tegen Catalina en tegen Antonius

Datum
dinsdag 10 september 2019
Tijd
Serie
Cicero
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Marcus Tullius Cicero is een van de beroemdste en meeste genoemde namen uit de Romeinse geschiedenis. Hij leefde in de laatste jaren van de Romeinse republiek, net voordat met Augustus de keizertijd zou beginnen. De jaren van zijn leven waren gekenmerkt door veel politieke en sociale onrust: als jongeman maakte hij de burgeroorlog tussen Marius en Sulla mee; als consul streed hij tegen Catilina en zijn samenzweerders. Daarna maakte de volkstribuun Clodius hem het leven zuur en zag hij een tweede burgeroorlog opkomen: die tussen Caesar en Pompeius. Zijn laatste jaren zijn gekenmerkt door zijn gevecht tegen Marcus Antonius – een strijd die hem uiteindelijk het leven zou kosten.
In dit college zal eerst Cicero’s leven binnen de politieke werkelijkheid van de late Romeinse republiek kort uiteengezet worden. Daarna gaan we in op twee hoogtepunten van zijn politieke leven: zijn consulaat met de Catilinarische samenzwering en de Catilinarische redevoeringen, en zijn Philippische redevoeringen tegen Antonius.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.