Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Cicero de filosoof

Datum
dinsdag 17 september 2019
Tijd
Serie
Cicero
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Cicero heeft zich ook aan de filosofie gewaagd, zij het vooral op die momenten waarop hij zich niet met staatszaken kon inlaten. Hij heeft in zijn jeugd een grondige filosofische opleiding genoten en is toen zelfs op een uitgebreide ‘Bildungsreise’ naar Griekenland geweest. Zijn filosofische activiteit concentreert zich vooral in twee perioden: in de jaren vijftig, als hij in navolging van Plato monumentale werken over de staat en de wetten schrijft, en tegen het eind van zijn leven. Toen schreef hij in verrassend korte tijd een hele rij filosofische traktaten, die nog altijd de moeite van het lezen waard zijn.

In deze werken, formeel betiteld als dialogen, maar in de praktijk vooral bestaande uit lange monologen van vooraanstaande Romeinen die zich in hun vrije tijd aan filosofische bespiegelingen wijden, komen thema’s van alle tijden voorbij: goed en kwaad, (on)sterfelijkheid, de goden, vriendschap, ouderdom… Lange tijd is gedacht dat deze werken van tweede garnituur waren, samenraapsels van citaten uit de superieure Griekse originelen; geleerden deden hun best wie de meeste fragmenten kon traceren. Pas de laatste decennia is het beeld gekanteld: Cicero deed ertoe, ook als filosoof! In dit college kunt u zichzelf daarvan overtuigen.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.