Universiteit Leiden

nl en

Kunst en cultuur | Concert

Brahms in Leiden

Datum
vrijdag 20 september 2019
Tijd
Locatie
Stadsgehoorzaal
Breestraat 60
Leiden
Zaal
Grote Zaal

Eerste Symfonie van Brahms

Op vrijdagavond 20 september dirigeert Johannes Leertouwer de Eerste Symfonie van Brahms in de Stadsgehoorzaal te Leiden. Het motto van de symfonie is: ‘ad aspera af astra’ ofwel door de moeilijkheden naar de sterren. Vrij vertaald: van het donker naar het licht. Midden in de roos: het thema van de Nacht van Ontdekkingen 2019.
De uitvoering is gebaseerd op zijn onderzoek naar de negentiende eeuwse uitvoeringspraktijk dat Johannes doet, als PhD kandidaat aan de Leidsche Universiteit. De centrale vraag uit zijn onderzoek is deze: Zijn er in onbruik geraakte speeltechnieken en expressiemiddelen die we nu kunnen inzetten om bij te dragen aan een zo volledig mogelijke expressie van de dramatische lading van de orkestmuziek van Brahms?

 

Met korting naar Brahms

De Stadsgehoorzaal en De Nacht van Ontdekkingen werken samen, waardoor u met korting naar het concert in de Stadsgehoorzaal kunt op 20 september, bij wijze van opmaat tot de Nacht. Tijdens de nacht (21 september) vertelt Johannes in de Tempelzaal van het Museum van Oudheden over zijn onderzoek. Een ensemble uit zijn orkest illustreert zijn verhaal met muziek en u kunt vragen stellen.

Johannes Leertouwer 

'Sinds september 2018 doe ik aan de Leidse Universiteit onderzoek naar de historische uitvoeringspraktijk van Brahms' orkest muziek in de negentiende eeuw.
De centrale vraag die ik me gesteld heb in het kader van mijn PhD onderzoek is deze: kunnen we door oude speeltechnieken en expressiemiddelen die in het begin van de twintigste eeuw zijn afgeschaft opnieuw toe te passen een nieuw licht werpen op de orkestmuziek van Brahms.'
[...]
'In dit eerste concert van een reeks van 4 waarin we in de komende jaren telkens in de derde week van september de Brahms symfonieën en de twee pianoconcerten, het dubbelconcert en het vioolconcert zullen uitvoeren, klinken de eerste symfonie en het eerste pianoconcert. Ik verheug  me zeer op de samenwerking met pianosolist Paolo Giacometti, die geldt als een vooraanstaand specialist wanneer het gaat om het bespelen van negentiende eeuwse vleugels.'

Lees de volledige beschrijving van Johannes Leertouwer onder het kopje 'meer informatie'.

Brahms: Symfonie nr. 1 en Pianoconcert nr.- 1 Nieuwe Philharmonie o.l.v. Johannes Leertouwer & Paolo Giacometti

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.