Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Aspects of cosmic acceleration

Datum
woensdag 18 september 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

In the last several decades our understanding of cosmology has evolved enormously. We now have a phenomenologically self-consistent model, known as the Cosmological Standard Model, which is able to successfully fit the huge amount of observational data with only a few free parameters. While this success is truly astonishing, one should keep in mind that there are a few theoretical puzzles in the Cosmological Standard Model, one of the striking examples of which is the present-day cosmic acceleration. The theme of this PhD research was the study of alternatives to the Cosmological Standard Model in the context of late-universe accelerated expansion. It is very exciting that the near-future cosmological observations are expected to test the Cosmological Standard Model and its alternatives with amazing accuracy. The last fact makes this research especially timely and interesting.

Lees de volledige samenvatting (pdf)

Promotor

  • Prof.dr. A. Achucarro

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.