Alumni-activiteit

28e Bert van Selm-lezing door prof.dr. Willem Otterspeer: 'Het mystieke getal. De Leidse prenten van 1610'

donderdag 5 september 2019
Serie
Bert van Selm-lezing
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
019

Op donderdag 5 september 2019 zal in Leiden de achtentwintigste Bert van Selm-lezing plaatsvinden met de voordracht van prof. dr. Willem Otterspeer (Universiteit Leiden) onder de titel: ‘Het mystieke getal. De Leidse prenten van 1610’.

In deze lezing stelt Willem Otterspeer de vier bekende Leidse prenten uit 1610 centraal, met voorstellingen van de bibliotheek van de universiteit, het anatomisch thea­ter, de hortus botanicus en de schermschool. Ze werden uitgegeven bij de Leidse uitgever Andre­as Cloucq en gegraveerd door Willem Swanenburgh naar teke­ningen van Jan Cornelisz. van ’t Woud. Otterspeer stelt vier vragen aan die prenten, de vier traditionele vragen uit de scholastiek: An sit? Quid sit? Qualis sit? en Propter quid sit? Ofwel: zijn het wel vier prenten, wat staat erop, wat is hun boodschap en in welke omgeving werden ze gemaakt? Bekend als de prenten zijn, hoopt Otterspeer op elk van die vier vragen een nieuw antwoord te kunnen geven. Beginpunt daarbij vormt een opmerking van Hastings Rashdall, die in zijn boek The Universities of Europe in the Middle Ages gewaagde van ‘het mystieke getal vier’. Afsluiten doet hij met The Sign of Four van Arthur Conan Doyle, want hij hoopt niet alleen een intrigerende casus aan de orde te stellen, maar ook de ‘schuldige’ aan te wijzen.

Over de spreker

Willem Otterspeer, emeritus hoogleraar universiteitsgeschiedenis, begon 40 jaar geleden bij de Universiteit Leiden als conservator van het Academisch Historisch Museum. Vanaf 1997 was hij hoogleraar universiteitsgeschiedenis, eerst als bijzonder en vanaf 2002 als gewoon hoogleraar. Tussen 1979 en 1990 werkte hij als criticus intensief mee aan het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad, later in die hoedanigheid vooral bij de Volkskrant. Ook was hij van 2005 tot 2011 redacteur van De Gids.
In 1992 promoveerde hij cum laude op het proefschrift De wiekslag van hun geest over de Leidse universiteit in de negentiende eeuw. Dat boek was de grondslag voor een veel groter project,
een vierdelige geschiedenis van de Leidse universiteit, waarvan nu drie delen gepubliceerd zijn. Daarnaast publiceerde hij biografieën van de filosoof G.J.P.J. Bolland (1995) en de historicus Johan Huizinga (2006). Vanaf 2000 was hij bezig aan een tweedelige biografie over Willem Frederik Hermans. Het eerste deel, De mislukkingskunstenaar (1921-1952) verscheen in 2013 en het tweede deel, De zanger van de wrok, in 2015. Hij werkt momenteel aan het vierde en laatste deel van de studie naar de geschiedenis van de universiteit van Leiden, over de universiteit in de twintigste eeuw.

Otterspeer kreeg voor zijn werk een aantal prijzen, waaronder de Dr. Wijnaendts Francken-prijs, en de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie.

Toegang tot de lezing

Alumni van de opleiding Nederlands, studenten, docenten, collega’s, vakgenoten en alle andere belangstellenden worden van harte uitgenodigd deze lezing bij te wonen.

De lezing vindt plaats in zaal 019 van het Lipsiusgebouw en begint om 16.15 uur. Aansluitend wordt een drankje geschonken in Café De Keyzer (Kaiserstraat 2-4, Leiden).
De toegang is vrij, aanmelden is niet nodig.

Voor vragen kunt u mailen naar Rick Honings: r.a.m.honings@hum.leidenuniv.nl.

Uitgave van de lezing

De rijkelijk geïllustreerde lezing wordt uitgegeven door de Stichting Neerlandistiek Leiden in samenwerking met uitgeverij Primavera Pers en verschijnt op 5 september. U kunt in het bezit komen van een of meer exemplaren door € 8,90 (of een veelvoud daarvan) over te maken op IBAN NL77INGB0003881447 van de Stichting Neerlandistiek Leiden te Leiden, onder vermelding van ‘28e Bert van Selm-lezing’. Gelieve bij uw betaling uw naam en adres te vermelden! De bestelling is na afloop van de lezing af te halen of zal na die datum worden toegezonden.