Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Unbundled. European Collecting of Andean Mummies 1850-1930

Datum
dinsdag 11 juni 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Dit proefschrift onderzoekt mummies uit de Andes die gecureerd worden in Europese nationale en universitaire musea om de relatie tussen objecten, documenten, en de praktijk van het verzamelen in de periode tussen 1850 en 1930 te achterhalen. In totaal werden meer dan 200 mummies bij 18 verschillende musea in West-Europa geanalyseerd. Het vergelijkende onderzoek van deze gemummificeerde menselijke resten en hun geassocieerde documentatie binnen de musea toonde aan hoe belangrijk het is om het ontstaansproces van museumcollecties in beschouwing te nemen. Met name bij gevoelige onderwerpen zoals dit type archeologisch “object”, gedateerd binnen een bewogen historisch tijdskader, moet huidig onderzoek dit proces indachtig houden.

Zie ook de volledige samenvatting (Engelstalig).

Promotor

  • Prof.dr. M.E.R.G.N  Jansen

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.