Towards controlled microneedle-mediated intradermal immunization

donderdag 20 juni 2019
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Vaccinatie geschiedt normaliter door een injectie in de spier. Echter, de huid bevat veel meer immuuncellen dan spieren. Het is daarom mogelijk dat vaccinatie via de huid wellicht efficiënter is ten opzichte van vaccinatie via de spier. Bovendien gaat vaccinatie met normale naalden vaak gepaard met pijn en roept het weerstand op, voornamelijk bij kinderen.

Micronaalden kunnen vaccins echter pijnloos toedienen in de huid. Micronaalden zijn erg kleine naaldjes die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Holle micronaalden lijken op normale naalden, maar dan veel kleiner. Zij kunnen vaccin in de huid injecteren. Solide micronaalden kunnen in rijen geplaatst worden. Deze zogenoemde micronaalden arrays kunnen gecoat worden met vaccin. Nadat de gecoate micronaalden in de huid zijn ingebracht, laat de coating los en blijft het vaccin achter in de huid.

In dit proefschrift zijn holle- en gecoate micronaalden bestudeerd. Na injecties in de huid op verschillende diepten door middel van holle micronaalden is gebleken dat injectie-diepte geen verschil maakt op afweerreacties. Echter het uitspreiden van de vaccindosis over meerdere dagen bleek afweerreacties te verhogen bij vaccinatie via de huid. Deze aanpak was zo effectief, dat een afweerreactie stimulerend middel (adjuvans) overbodig bleek. Verder zijn micronaalden arrays succesvol gecoat met een vaccin dat gebruikt wordt in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze gecoate micronaalden wekten effectieve afweerreacties op. Uit resultaten beschreven in dit proefschrift bleek vaccinatie via de huid efficiënter te zijn dan vaccinatie via de spier. Door gebruik van micronaalden is de efficiëntere vaccinatie via de huid eenvoudig en pijnloos toe te passen.

Promotor

• Prof.dr. J.A. Bouwstra
  • Prof.dr.. W. Jiskoot
  • Prof.dr. Ir. C.W.J. Oomens (Eindhoven)

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden