The interplay between stars, gas and dust in faint star-forming galaxies

dinsdag 18 juni 2019
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Dit proefschrift draait om sterrenstelsels. Sinds een kleine honderd jaar weten we zeker dat de Melkweg, het sterrenstelsel waarin wij ons begeven, niet alleen is in het heelal. Waarnemingen suggereren dat er ongeveer 200 miljard andere stelsels zijn welke erg van elkaar kunnen verschillen: de massa, de kleur van het uitgezonden licht en de mate waarin sterren worden gevormd hangt bijvoorbeeld af van de leeftijd van een stelsel. Om observaties goed te kunnen interpreteren en zo de evolutie van sterrenstelsels vast te kunnen stellen is het echter belangrijk te begrijpen waaruit ze zijn opgemaakt. Hoewel dit voor de grotere en zwaardere stelsels min of meer duidelijk is, zijn er nog een hoop vraagtekens te plaatsen in hoe de kleinere en lichtere sterrenstelsels in elkaar zitten. Naast sterren spelen ook gas en stof een belangrijke rol in het soort licht dat door een compleet sterrenstelsel wordt uitgestraald. In dit proefschrift bestuderen we daarom welke invloed de verschillende componenten van voornamelijke kleinere sterrenstelsels op elkaar hebben, om zo een beter idee te krijgen welke rol sterrenstelsels hebben gespeeld in de totstandkoming van het hedendaagse universum.

Promotor

• Prof.dr. J. Schaye

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden