The Future of Freedom of Religion

vrijdag 28 juni 2019
Na afloop is er een borrel.
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
A1.44

Een rechtsfilosofische beschouwing over de wettelijke verankering van vrijheid van religie in de toekomst

Op 27 juni promoveert Barry Bussey op zijn proefschrift over de ‘revolutie binnen het juridische werkveld tegen wettelijke ondersteuning van vrijheid van religie‘. Bussey stelt dat er een juridische revolutie gaande is tegen de wettelijke verankering van religieuze vrijheid. Volgens hem is dit te wijten is aan het onvermogen van de wet om weerwoord te bieden aan critici van religie die strijden voor gendergelijkheid: een fenomeen dat naar zijn mening een bedreiging vormt voor iedere publiekelijke religieuze organisatie.

Naar aanleiding en ter ere van zijn promotie zal Bussey op 28 juni een lezing geven over de historische en filosofische achtergrond van vrijheid van religie en de status van deze vrijheid binnen het sociale en wettelijke kader van de samenleving, zowel vandaag de dag en in de toekomst.

Professor Iain Benson zal ook aanwezig zijn als co-spreker. Benson is rechtsfilosoof en Professor of Law aan The University of Notre Dame te Sydney, Australië. Zijn rechtsfilosofische werk richt zich onder andere op onjuist gebruik van termen als ‘seculair’, ‘gelovig’ en ‘non-religieus’, en de verwarring die dit ‘misbruik’ met zich meebrengt, zowel in juridische setting als daarbuiten. Verder pleit hij voor een samenleving waarin ook religieuze aspecten de ruimte krijgen, opdat religieuze en niet-religieuze individuen en organisaties in waarde met elkaar kunnen samenwerken, zonder noodgedwongen overeenstemming te bereiken.

Ook Boris van der Ham zal aanwezig zijn als co-spreker. Van der Ham was lid van de Tweede Kamer van 2002 tot 2012. In die hoedanigheid scheef hij onder meer de wet die tot afschaffing leidde van het verbod op godslastering. Tegenwoordig is hij bestuurder in de zorg, de cultuur en het bedrijfsleven. Ook is hij voorzitter van het Humanistisch Verbond, de officiële niet-godsdienstige levensbeschouwing. Sinds 2018 is hij ook bestuurslid van Humanists International, de internationale humanistische koepelorganisatie. In 2018 schreef hij het boek ‘Nieuwe Vrijdenkers’ over de positie van ex-moslims.

De lezing is Engelstalig en zal plaatsvinden in de Lorentzzaal (zaal A.144) in het Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25 te Leiden. De lezing vangt aan om 19:00 uur en duurt tot ongeveer 20:30 uur. Na afloop is er een borrel.

Aanmelding via svdiqit@gmail.com is verplicht!

Op de website van studievereniging DIQIT vindt u informatie over deze lezing en andere activiteiten.