Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Menno Schilthuizen met Darwin in de Stad in openluchttheater

Datum
zaterdag 1 juni 2019
Tijd
Locatie
Openluchttheater Leidse Hout
Poelgeesterweg t/o#2
Oegstgeest

Darwin in de stad

Een college door Menno Schilthuizen, evolutiebioloog. Zijn boek Darwin in de stad werd in 2018 bekroond met de Jan Wolkers Prijs.

In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naar toe? Naar de stad, laat Menno Schilthuizen zien in dit wonderlijke en verrassende boek. En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detoxverenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Stadsmerels zijn zelfs bezig zich te ontwikkelen tot een compleet nieuwe soort die je Merula urbanicus zou kunnen noemen. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

Menno Schilthuizen (1965) werkt als evolutiebioloog en -onderzoeker aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft geregeld over evolutie en biodiversiteit voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, New Scientist, Natural History en Science. Eerder verschenen van hem Het mysterie der mysteriën en Darwins peepshow.

Meer info & tickets

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.