Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Identification of neural and non-neural contributors to joint stiffness in upper motor neuron disease

  • K.L. de Gooijer-van de Groep
Datum
donderdag 20 juni 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Beroerte is een veelvoorkomende aandoening met veelal ernstige consequenties voor het zelfstandig functioneren door verlies van motorische vaardigheden. Dit verlies wordt gekenmerkt door beperkingen als abnormale gewrichtsstanden en verhoogde gewrichtsstijfheid. In de klinische praktijk is niet altijd duidelijk of deze beperkingen het gevolg zijn van veranderde activatie van spieren door het neurale letsel in het brein, door niet-neurale verstijving en/of verkorting van (spier) weefsel of door een combinatie van beiden. Het onderscheiden van de neurale en niet-neurale veranderingen is essentieel voor de juiste keuze van therapie.
Om het onderscheid mogelijk te maken is een methode ontwikkeld, gevalideerd en toegepast waarbij het (enkel- of pols)gewricht kort heen en weer wordt bewogen. De hoek van het gewricht, de gewrichtskracht en de activiteit van de gewrichtspieren zijn gemeten. Met een rekenmodel van het gewricht kunnen we uit deze gemeten signalen de veranderde neurale en niet-neurale eigenschappen onderscheiden. Doordat we patiënten met deze techniek een half jaar lang hebben gevolgd weten we beter “welke patiënt” we na een beroerte met “welke therapie” en “wanneer” moeten behandelen: gepersonaliseerde zorg voor een optimaal behoud van motorische vaardigheden!

Promotor

  • Prof.dr. J.H. Arendzen

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.