11th International Convention of Asia Scholars - ICAS 11

Leiden
Diverse locaties

Beleef Azië in Leiden

Van 16 t/m 19 juli is Leiden een stukje van Azië. Voor de 11th International Convention of Asia Scholars (ICAS) strijken in de stad 2100 wetenschappers en andere Azië-experts neer uit meer dan 75 landen. Naar aanleiding daarvan is het de hele week Aziëweek.

Voor de deelnemers vinden panels, rondetafelgesprekken en netwerkbijeenkomsten plaats, en er worden circa achthonderd papers gepresenteerd.

Inschrijven kan nog tot 15 juni tegen regulier tarief, daarna alleen nog 'on site' (verhoogd tarief). Voor studenten en promovendi geldt een gereduceerd tarief.

Naast de conventiebijeenkomsten zijn er tal van culturele activiteiten die open staan voor iedereen: tentoonstellingen, film- en documentairefestivals, lezingen, een Asian Studies Book Fair, workshops, een culinaire en culturele markt en nog veel meer.

Foodtruck Vietnamama

Voorbeelden

• Het Textile Research Centre (TRC, Hogewoerd) organiseert lezingen en daarnaast workshops: het verven van indigo's, druktechnieken, Afghaans borduurwerk en Zuidoost-Aziatisch weven.
  • Fototentoonstelling van Hans Kemp, in de hal van het Stadhuis: Divine Encounters, 27/6 t/m 19/8.
  • 'Me Asian', tentoonstelling bij het International Institute for Asian Studies (IIAS), Rapenburg 59, Leiden.
  • In de Oude UB aan het Rapenburg zijn foto's te zien van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Yuriko Yamaguchi. Thema: Humanity’s End as a New Beginning; World Disasters in Myths. De samenstelling is in handen van emeritus hoogleraar Literatuurwetenschap Mineke Schipper. Te zien: 15/7 t/m 30/8.
  • Film- en documentairefestival.
  • Workshop Chinese kalligrafie bij het International Institute for Asian Studies (IIAS), Rapenburg 59, Leiden.
  • Pieterskerkplein: voedsel- en culturele markt. Er staat een grote verscheidenheid aan foodtruckjes die gerechten verkopen, variërend van vegan tot BBQ, van sappen tot curry's, en alles daartussenin. De Aziatische keukens zijn natuurlijk sterk vertegenwoordigd maar de buitenlandse gasten willen juist de Nederlandse favorieten proeven zoals patat en poffertjes. Daarnaast zijn allerlei ambachten te zien.
  • China awakens: tentoonstelling van foto's uit 1979 van Paul van Riel in het Sijthoffgebouw aan de Doezastraat, 6/7 t/m 28/7.

NB. Sommige culturele activiteiten en evenementen kunnen al vóór 16 juli beginnen of plaatsvinden.

Culturele activiteiten open voor iedereen

Het is de tweede keer dat Leiden - universiteit en gemeente - gastheer zijn van ICAS; ook de allereerste, in 2009, vond plaats in Leiden. De stad is een prima locatie voor de conventie: de historische stad Leiden is de thuisbasis van een van de oudste universiteiten en een aantal van de meest gerenommeerde Aziatische onderzoekscentra. En de Univeriteitsbibliotheek heeft een omvangrijke en belangrijke Aziëcollectie.
De organisatie van de conventie is in handen van het Leidse Internationaal Instituut voor Aziatische Studies (IIAS), de Universiteit Leiden en GIS Asie, een Frans academisch netwerk voor Aziatische Studies, in samenwerking met de stad Leiden en de Leidse musea, die een rijke Aziatisch beeld kunnen schetsen. Het is de bedoeling van de conventie om zoveel mogelijk Aziatische stemmen te betrekken in de dialoog over hun continent.

Zie ICAS 11 conventiewebsite