Promotie
Hard power and the European Convention on Human Rights
- Datum
- dinsdag 18 juni 2019
- Tijd
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Samenvatting
‘Hard power’ is een begrip uit de leer van de internationale betrekkingen. Het wordt voor doeleinden van dit onderzoek gebezigd in een betekenis omvattende het gebruik van (in het bijzonder militair) geweld in nationaal of internationaal gewapend conflict of wetshandhaving en economische sancties.
Onderzocht wordt welke mogelijkheden voor Verdragsstaten die hun toevlucht moeten nemen tot ‘hard power’ bestaan om in de procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) aansprakelijkheid op grond van het Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens (EVRM) te voorkomen, zoals door afwijking in geval van oorlog of noodtoestand (‘derogation’, art. 15 EVRM), het vermijden van eigen ‘rechtsmacht’ in de zin van verantwoordelijkheid (art. 1 EVRM) en het vermijden van toerekening van eventuele verdragsschendingen. Uitgangspunt daarbij is dat het EVRM steeds van toepassing is, zelfs op het gebruik van ‘hard power’ buiten de landsgrenzen.
Het onderzoek behelst bestudering van de jurisprudentie van het EHRM en de vroegere Europese Commissie voor de Rechten van de Mens. Andere rechtsgebieden dan het recht van het EVRM, in het bijzonder het humanitair (oorlogs-)recht en het algemeen volkenrecht, worden in het onderzoek betrokken voorzover raakvlakken met het EVRM worden geconstateerd.
Aangetoond wordt dat binnen de beperkingen die het EVRM als mensenrechtenverdrag stelt, verdragsstaten voldoende ruimte overhouden om hun legitieme beleidsdoelen na te streven.
Dit onderzoek heeft relevantie voor klassieke oorlogssituaties, maar ook voor (in de huidige internationale praktijk meer voorkomende) gevallen van gebruik van ‘hard power’ als internationale terrorismebestrijding, VN-vredesoperaties, hybride oorlogvoering, cyber-aanvallen en piraterijbestrijding.
Promotoren
- Prof.dr. R.A. Lawson
- Prof.dr. H. Duffy
Bijwonen
Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.
Proefschriften
Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen
Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282