Festival
Vrienden- en Familiedag bij Geesteswetenschappen
- Datum
- zaterdag 25 mei 2019
- Tijd
- Locatie
- Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
444 vieren we met onze vrienden en familie
Dit jaar viert de Universiteit Leiden haar 444-jarig bestaan. Deze speciale leeftijd vraagt om een speciale viering. Daarom ben je op zaterdag 25 mei van harte welkom om samen met je familie en vrienden een kijkje te komen nemen achter de schermen van onze faculteit. Wij horen graag of je kunt komen, neem zo veel mensen mee als je wilt! Aanmelden kan via deze link.

Programma
Op zaterdag 25 mei kun je van 11:00 tot 15:30 deelnemen aan verschillende activiteiten, variërend van verschillende (kids)lezingen tot workshops en van een speurtocht tot de enige echte Humanities Pubquiz. In het onderstaande overzicht zijn de verschillend programmaonderdelen te vinden. Op de dag zelf kan voor elk onderdeel bij de LIPS-balie een kaartje worden gehaald.
Mini-lezingen
Doelgroep: kinderen (vanaf 6 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: 12:30 - 13:00
Zaal: Lipsius 2.03
Specialisten in de oudere geschiedenis krijgen vaak te maken met geschreven teksten die heel anders ogen dan moderne handschriften. Wie wil weten wat er staat, moet opnieuw naar de leesles. Dit minicollege neemt je mee naar zo’n les. Je krijgt een foto van een handschrift uit de middeleeuwen onder je neus. Met een handvol tips leer je om hiervan chocola te maken. Een wereld van ligaturen, suspensies en contracties gaat voor je open en aan het einde blijf je zitten met de vraag: ik weet nu wat hier staat, maar wat staat er eigenlijk?Doelgroep: jongeren en volwassenen
Tijd: 12:30 - 13:00
Zaal: Lipsius 2.03
Wat kunnen de ervaringen van vrouwelijke voetballers ons leren over wat het betekent om mens te zijn? Binnen het huidige sport-filosofische onderzoek worden topvoetballers dikwijls gekarakteriseerd als dociele lichamen die slaafs instructies van coaches en managers opvolgen. De logica achter deze karakterisering is de idee dat wat ons als mensen vormt volledig bepaald wordt door sociale structuren. Met andere woorden, we zijn eigenlijk geen subjecten, maar objecten. De ervaringen van vrouwelijke voetbalspelers laten echter zien dat er altijd iets is wat aan deze bepalingen ontsnapt, namelijk ons vermogen om te spelen. Wanneer we spelen, geven we zelf betekenis aan de wereld en hervinden we onze subjectiviteit, of te wel vrijheid.
Doelgroep: volwassenen
Tijd: 12:30 - 13:00
Zaal: Lipsius 0.01
In november 2018 werd bekend dat een Chinese onderzoeker een menselijke tweeling heeft gecreëerd die HIV-resistent zijn door de embryo’s genetisch te modificeren met behulp van CRISPR/Cas9. De wereldwijde reacties waren vol afschuw en ongeloof maar ze lieten vooral de ethische verlegenheid zich ten aanzien van dit soort ontwikkelingen. Onze traditionele ethische opvattingen over wie en wat zijn als mens en wat natuurlijk is, lijken niet langer bruikbaar om biotechnologische ontwikkelingen ethisch te beoordelen. Biotechnologische ontwikkelingen gaan zo snel dat de samenleving nauwelijks tijd heeft om nieuwe ethische kaders te formuleren. In deze lezing laat ik zien, hoe kunst ons kan helpen in de zoektocht naar nieuwe ethische kaders.
Doelgroep: kinderen (vanaf 6 jaar)
Tijd: 13:30 - 14:00
Zaal: Lipsius 0.01
Grote hopen stenen, kapotte huizen en arme mensen. Dat zien we op oude zwart-witfoto’s van het dorp Dousadj in Iran. Het bergdorp werd door een aardbeving verwoest, bijna zestig jaar geleden en bijna 5000 kilometer bij ons vandaan. Toch zien we op deze foto’s een bekend gezicht: Prinses Beatrix, die later onze Koningin werd. Wat deed onze kroonprinses in dat kleine, Iraanse dorp? ‘Als je mensen ziet lijden, dan wil je ze helpen,’ zei Beatrix. Ze vroeg iedereen in Nederland om haar te helpen Dousadj te herbouwen. Maar was dat wel zo’n goed idee?
Doelgroep: volwassenen
Tijd: 13:30 - 14:00
Zaal: Lipsius 0.30
In het tegenwoordige Nederland zijn rivieren, en daarmee ook havenplaatsen, voortdurend van plaats veranderd. Plaatsen als Hoverathorp, Dorestad en Witla hadden ooit de functie van wereldhaven, maar zijn nu volledig verdwenen. Amsterdam en Rotterdam bestonden echter toen nog niet. Oorzaak van deze verschuivingen was de veranderende loop van de rivieren. Plaatsen met een kerkelijk centrum bleven wél bewoond. Ik beperk mij hier tot de relatief onbekende vroege middeleeuwen (± 400-1000), maar ook later bleven riviersteden en havens opkomen en ondergaan. Pas in de 19e eeuw kwam hier definitief een einde aan, toen de mens de rivierlopen kon gaan beheersen.
Doelgroep: jongeren en volwassenen
Tijd: 11:30 - 12:00
Zaal: Lipsius 2.03
Terwijl de Duitse bezetting net begon, hield NSB-leider Mussert een toespraak om de ‘bevrijding’ te vieren. Kort nadat de Duitsers Rotterdam hadden gebombardeerd, presteerde hij het zelfs om de Luftwaffe speciaal in het zonnetje te zetten, te midden van de NSB’ers die op de Veluwe zaten te picknicken in het lentezonnetje bij wat nu de Muur van Mussert heet. Aan de hand van historische filmbeelden gaan we de rede van Mussert en de achtergrond ervan onderzoeken en ons afvragen hoe die in de Nederlandse politieke traditie past.
Workshops
Doelgroep: kinderen (vanaf 8 jaar) en jongeren
Tijd: doorlopend
Zaal: Lipsius 1.26
De universiteit en videospelletjes? Die hebben toch niet veel met elkaar te maken? Echt wel! Onderzoekers zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in hoe mensen spelend leren, zoals bijvoorbeeld over het verleden van de Leidse Universiteit. Dat gaan we dan ook doen in 444-Craft!
Tijdens deze activiteit ga je samen met erfgoeddeskundigen het Academiegebouw aan het Rapenburg in het populaire bouwspel Minecraft nabouwen op basis van historische informatie. Er kan op doorlopende basis aangeschoven worden om mee te bouwen (als het druk is kan het zijn dat je even moet wachten). Geen Minecraft account of ervaring nodig om mee te bouwen, dus leuk voor jong en oud!
Doelgroep: kinderen (vanaf 6 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: 12:00-13:00 | 14:00-15:00
Zaal: Lipsius 2.04
Schrijf je eigen naam (of een korte boodschap) in spijkerschrift! Het spijkerschrift is mogelijk het oudste schrift ter wereld, het werd gebruikt vanaf 3200 voor Christus tot halverwege de eerste eeuw na Christus door bijna al de machtigste rijken in de bakermat van de beschaving. Hier kun je ontdekken hoe de belangrijkste spijkerschifttaal (Akkadisch) werkte en kun je er ook zelf mee aan de slag. Aan het einde kun je je eigen kleine artefact mee naar huis nemen, voorzien van een koninklijk zegel.
Doelgroep: kinderen (vanaf 6 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: 11:15 - 12:15
Zaal: Lipsius 1.30
Wil jij je naam leren schrijven in Cyrillisch schrift? Of de uitspraak oefenen van letters die eruit zien als een spin (ж) en een space-invader (д)? We nodigen je uit om dele te nemen aan de workshop Russische kalligrafie! Tijdens deze één uur durende workshop leer je de basis van het Russische alfabet en oefen met schrijfletters. Het moderne Russische handschrift vertoont genoeg overeenkomsten met de Latijnse schrijfletters om je een goede voorsprong te geven. Met verschillende extra letters, ongebruikelijke haken en eigenaardige kronkels kun je je motorische vaardigheden aanscherpen en een blik werpen in de fascinerende wereld van de Russische taal.
Doelgroep: kinderen (vanaf 6 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: 12:30 - 13:30
Zaal: Lipsius 1.30
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met het Luwisch, een taal die ongeveer 3000 jaar geleden gesproken werd in het gebied dat nu ongeveer Turkije en Syrië beslaat. Deze taal is nu al duizenden jaren uitgestorven: er zijn geen sprekers meer. Wel hebben we nog een aantal prachtige teksten over, die in steen gebeiteld en gekerfd zijn. Deze teksten zijn geschreven in een speciaal "hiërogliefenschrift" (dat weinig te maken heeft met de Egyptische hiërogliefen). Woorden worden daarin uitgedrukt met tekeningen en symbolen. Vandaag ga je leren hoe je jouw eigen naam in dit bijzondere schrift moet schrijven.
Doelgroep: kinderen (vanaf 6 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: 13:45 - 14:45
Zaal: Lipsius 1.30
Chinese writing system is dated to at latest around 1200 BC, and continuously used till today, which makes it the world’s oldest writing systems in use! In this workshop, examples of diachronic evolution from the early stage of pictograms to the current system will be presented to you. Also, we would like to show you how to write your names in Chinese characters stroke by stroke!
Doelgroep: jongeren en volwassenen
Tijd: 11:30 - 12:30 | 13:30 - 14:30
Zaal: Lipsius 2.27
Iedereen kan foto’s maken met een smartphone. Tijdens deze workshop leer je hoe je betere foto’s kunt maken en hoe je de mogelijkheden van je smartphone optimaal kunt benutten. Een interactieve en leuke workshop waar je voor altijd plezier aan hebt. Neem je smartphone mee (iPhone of Android). Zorg ervoor dat je batterij goed is opgeladen en dat er genoeg opslagruimte op je telefoon is.
Doelgroep: jongeren en volwassenen
Tijd: 11:30 - 12:30 | 13:30 - 14:30
Zaal: Lipsius 1.44 (atelier)
Goed tekenen en schilderen begint bij goed waarnemen. In deze workshop leer je hoe je naar vormen, lijnen, ruimte, licht en donker moet kijken om beter te kunnen weergeven wat je ziet.
Na een korte introductie door de docent kun je zelf aan de slag en experimenteren en ervaren. De docent zal daarbij begeleiden. Iedereen kan leren tekenen en het is gewoon heel leuk om te doen!
Doelgroep: jongeren en volwassenen
Tijd: 11:30 - 12:30 | 13:30 - 14:30
Zaal: Lipsius 2.34 (muziekstudio)
Hou je van zingen? En lijkt het je leuk om samen met anderen mooie liedjes en arrangementen te leren? Dan is het pop/jazzkoor wat voor jou! Het repertoire loopt uiteen van liedjes van Adele en Bruno Mars tot Sting en Nina Simone. Er wordt ook aandacht besteed aan dynamiek, ademhaling en ritme. Zingen is een intens leuke muzikale ervaring!
Tours
Doelgroep: kinderen (vanaf 10 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: 11:30 - 12:30
Verzamelpunt: centrale hal bij de LIPS-balie
De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden behoort tot de belangrijkste in de wereld, wat onder andere betekent dat ze behalve mooi ook veelzijdig is, en in hoge mate representatief voor het soort monumenten, objecten en informatiebronnen dat de faraonische cultuur heeft nagelaten. Die nalatenschap heeft voor een groot deel te maken met de voorzieningen die de Egyptenaren troffen voor het hiernamaals. Dit gegeven zal een rode draad zijn bij deze rondleiding door de Egyptische afdeling van het museum, waarbij wordt ingegaan op de betekenis en functie van een aantal tentoongestelde monumenten, voorwerpen en mummies.
Doelgroep: kinderen (vanaf 10 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: 13:00 - 14:00
Verzamelpunt: centrale hal bij de LIPS-balie
De Leidse hoogleraar archeologie Caspar Reuvens werd in 1818 de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden. Sinds de stichting is de collectie van het museum op het gebied van de klassieke archeologie flink gegroeid. Tijdens deze rondleiding zal kennis worden gemaakt met de Griekse en Romeinse afdeling, met topstukken zoals het manshoge Trajanusbeeld, de uit de Oosterschelde opgeviste Nehalennia-altaren en de Attische grafamfoor.
Doelgroep: jongeren en volwassenen
Tijd: 11:15 - 12:15 | 12:45 - 13:45
Verzamelpunt: Humanities Campus tentoonstelling (Lipsius 1.31-1.38)
De Faculteit Geesteswetenschappen gaat de komende jaren al haar gebouwen (PJ Veth gebouw is al gereed) grootschalig verbouwen. Wil je meer weten over het waarom achter deze verbouwingen. Waar de opleidingen gehuisvest gaan worden? Wat er in de toekomst gaat gebeuren met het Lipsius gebouw? Hoe de gebouwen eruit gaan zien? En hoe dit samenkomt in het stedenbouwkundig plan?Kom dan mee met deze guided tour door onze huisvestingsadviseur, Elisa Meijer.
Doelgroep: jongeren en volwassenen
Tijd: doorlopend
Startpunt: kan in elk van de gebouwen
Op creatieve wijze hebben verschillende studenten, medewerkers en alumni van onze faculteit dit voorjaar een ode gebracht aan de humanities voor de kunstwedstrijd 'Humanities Matter'. De vele verschillende kunstwerken, die verspreid staan over de hele campus, zijn op de Vrienden- en Familiedag voor het eerst te bezoeken. Dit kan op eigen gelegenheid met behulp van de wandelroute die is af te halen bij de registratiebalie.
Doelgroep: jongeren en volwassenen
Tijd: 11:30 - 12:30 | 13:00 - 14:00
Verzamelpunt: bij de hoofdingang van het Lipsiusgebouw
Het Gilde Leiden verzorgt een wandeling door onze mooie Pieterswijk. In de nabije omgeving van de Faculteit der Geesteswetenschappen bevinden zich diverse plekken die een relatie hebben met onze vakgebieden: talen (van Arabisch tot Swahili), culturen, regiostudies, kunstgeschiedenis, religie, filosofie en geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de (nu net afgetreden) Japanse keizer in het jaar 2000 over het Rapenburg wandelde en daar zijn hand op een paaltje legde toen hij met een paar studenten in gesprek raakte? Er is zelfs een plaquette van te vinden! En wist je dat de handtekeningen van onze koning en premier in het Zweetkamertje van het Academiegebouw te vinden zijn? Zij studeerden allebei Geschiedenis in Leiden. In deze wandeling hoor je alles over onze rijke historie.
Doelgroep: kinderen (vanaf 8 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: 13:00 - 13:30 | 13:30 - 14:00 | 14:00 - 14:30 | 14:30 - 15:00
Verzamelpunt: bij Lipsius 1.01
Bij deze tour van het LUCL-laboratorium krijg je een kijkje achter de schermen van de vier belangrijkste laboratoria van het Leiden University Centre for Linguistics: Baby Lab, EEG Lab, Eye-tracking Lab en Phonetics Lab. Je leert hier over het type experimenteel taalkundeonderzoek, dat wordt uitgevoerd in elk van deze laboratoria door zowel medewerkers als de Master- en PhD-studenten die momenteel de laboratoria gebruiken voor hun onderzoek. In sommige gevallen geven we zelfs een korte demonstratie.
Overige activiteiten
Doelgroep: kinderen (vanaf 10 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: 14:15 - 15:15
Zaal: Lipsius 0.03
Test je kennis over onze faculteit en de vele verschillende ondewerpen die wij hier bij Geesteswetenschappen bestuderen. Doe mee aan de enige echte Humanities Pubquiz!
Doelgroep: kinderen (vanaf 6 jaar), jongeren en volwassenen
Tijd: doorlopend
Startpunt: centrale hal bij de LIPS-balie
Doe mee aan de speurtocht en ga op avontuur door de verschillende gebouwen en onderzoeksgebieden van de Faculteit Geesteswetenschappen! Voor iedereen die alle antwoorden weet te vinden wacht er aan het einde een leuke verrassing (voor zowel jong als oud).
Doelgroep: jongeren en volwassenen
Tijd: 12:00 - 12:30
Zaal: P.J. Veth 1.01
Creatieve studenten, medewerkers en alumni deden eerder dit jaar mee aan de ‘Humanities Matter’ kunstwedstrijd ter ere van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Zij vertaalden het concept ‘Humanities Matter’ naar verschillende kunstwerken, die in deze wandelroute zijn samengebracht. De tentoonstelling is te zien van 25 mei tot 8 juli 2019 (beperkt toegankelijk in het weekend). Dus pak een plattegrond en ontdek de 15 kunstwerken die worden tentoongesteld rondom de faculteit!
Ben jij erbij de 25e?
Nodig zo veel vrienden- en familieleden uit als je wilt en meld je aan via de onderstaande link. Voor vragen en suggesties is de organisatie te bereiken via vriendenenfamiliedag@hum.leidenuniv.nl.
Aanmelden