Van Vollenhovenlezing 2019

Veiligheid, (straf)recht en populisme: Hoe komen we hier en hoe nu verder?

• Professor Tony Platt
donderdag 9 mei 2019
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
A051 (Grotiuszaal)

Op donderdag 9 mei komt Professor Tony Platt (University of California, Berkeley) de jaarlijkse Van Vollenhovenlezing verzorgen. De publieke lezing vindt plaats tussen 15.15 – 17.00 uur in zaal A 0.51 van het KOG. Medewerkers en studenten – zowel van binnen als buiten de Faculteit der Rechtsgeleerdheid – zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan wat een zeer interessante, en actuele, lezing belooft te worden.

In zijn lezing zal Platt, puttend uit jarenlang onderzoek op het terrein van de (straf)rechtssociologie, de criminologie en de penologie, reflecteren op de trend die zichtbaar is in vele Westerse landen: de verharding van het debat rondom veiligheid, criminaliteit en migratie en het immer groeiende instrumentarium aan maatregelen dat van overheidswege in het leven wordt geroepen om veiligheidsrisico’s vroegtijdig te detecteren en “onschadelijk te maken”. Door de hedendaagse ontwikkelingen te plaatsen in een breed interdisciplinair kader staat Platt niet alleen stil bij de vraag hoe dit nu zo ver heeft kunnen komen, wie hier in het bijzonder last van hebben, maar vooral ook bij de vraag wat dit nu betekent en wat wij, de samenleving, maar ook academici daar nu wel of niet mee moeten. Platt is een zeer geëngageerd spreker die graag in discussie treedt met zijn publiek.

Deze lezing illustreert hiermee eveneens de verbreding van het onderwijs en het onderzoek zoals gegeven en uitgevoerd door het Van Vollenhoven Instituut (VVI). Met de komst van hoogleraar Rechtssociologie Maartje van der Woude naar het VVI in 2016 is actief geïnvesteerd in het uitbreiden van de geografische scope van het VVI, waarbij er naast aandacht voor landen en rechtssociologische en rechtsantropologische vraagstukken in de Global South nu ook expliciet aandacht is voor dergelijke vraagstukken in de Global North. De Van Vollenhovenlezing wordt dit jaar in samenwerking met het Instituut voor Strafrecht & Criminologie georganiseerd en wordt gemodereerd door Prof.mr.dr. Miranda Boone en Prof.mr.dr. Maartje van der Woude.

Voor meer informatie over de lezing (Engelstalig) klik hier.