Pop-up tentoonstelling rondom vijftig jaar Marokkaanse migratie naar Nederland

Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Vossiuszaal

Op 14 mei is het, op de kop af, vijftig jaar geleden dat Marokko en Nederland een wervingsverdrag sloten, tot wederzijds voordeel.

De Sahara Sociëteit Nederland, de Universitaire Bibliotheken Leiden, LUCIS en het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) markeren deze historische datum met een programma dat resoneert in Nederland en Marokko.

Kom kijken naar een unieke pop-up tentoonstelling van:

• unieke Berbermanuscripten uit de wereldberoemde collectie van de UB;
  • GemBrace armbanden met neolithische kralen uit Mali, Mauritanië, de Sahara en Marokko, en zilveren sieraden uit de Sahara.

De tentoonstelling wordt omlijst door lezingen van Harry Stroomer en Sigrid van Roode.

15.00 Inloop
15.30 Inleiding door Mohamed Saadouni
15.45 De Berber schrijft | Harry Stroomer presenteert de Marokkaanse Berbermanuscripten uit de UB-collectie
16.30 Pauze met koffie & thee en de mogelijkheid om de tentoonstelling van unieke Berbermanuscripten, GemBrace armbanden uit de Sahara en de Desert Silver collectie te bekijken
17.00 De wereld in de Sahara: handel en handelsroutes’ | lezing door Sigrid van Roode
18.30 Afsluiting door Mohamed Saadouni

Sprekers

Mohamed Saadouni is arabist en berberoloog en werkt als stafmedewerker dataverwerking en metadata bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij doet onderzoek naar Berbers erfgoed.

Harry Stroomer is emeritus hoogleraar Afro-Aziatische talen en culturen.

Sigrid van Roode studeerde Egyptologie aan de Universiteit Leiden en is werkzaam bij de provinciale archeologische dienst van de provincie Gelderland. Daarnaast is ze als buitenpromovenda verbonden aan de Universiteit Leiden. In 2011 publiceerde ze Desert Silver: Nomadic and Traditional Silver Jewellery from the Middle East and North Africa.